CDA


Onafhankelijke commissie om financiële sector gezond te houden woensdag 29 juni 2011

Deze week sprak de Tweede Kamer over de Voorjaarsnota. De Voorjaarsnota geeft een tussentijds overzicht van het lopende begrotingsjaar.

Woordvoerder Elly Blanksma heeft namens de CDA-fractie, de minister van Financiën gecomplimenteerd met het beleid dat hij voert. Nederland ligt op schema als het gaat om het terugdringen van het begrotingstekort en ook de schuldenpositie ontwikkelt zich gunstiger dan verwacht.

De financiële crisis heeft ons geleerd dat individuele financiële instellingen kwetsbaar zijn. Het CDA hecht aan een financieel stabiel klimaat dat recht doet aan ons internationaal opererend bedrijfsleven. Tijdens het debat heeft de CDA-fractie daarom via een motie gevraagd naar de mogelijkheid van een onafhankelijke commissie die ervoor zorgt dat onze financiële stabiliteit wordt bewaakt en ervoor zorgt dat leningen aan consumenten en bedrijven op peil blijven. In Groot-Brittanië bestaat al zoân commissie, namelijk de commissie Vickers.

De situatie in Griekenland kwam tijdens dit debat ook aan de orde. In een eerder debat is gesproken over een vrijwillige bijdrage van banken en pensioenfondsen. Blanksma vroeg tijdens het debat over de Voorjaarsnota aan de minister of hij verwacht of onze eigen financiële sector hier ook aan bij zal dragen. En de CDA-fractie vroeg de minister of de uiteindelijke besluitvorming over steun aan Griekenland aan de Tweede Kamer wordt voorgelegd en wanneer hij dat verwacht.