Save the Children: 25.000 euro voor slachtoffers droogte Oost-Afrika

Persbericht van Save The Children Nederland

Save the Children: 25.000 euro voor hulp slachtoffers droogte Oost-Afrika

Dagelijks komen meer dan 800 kinderen aan in vluchtelingenkamp Dadaab in Kenia. Ze ontvluchten de droogte die ruim 10 miljoen mensen in de Hoorn van Afrika in zijn greep houdt. De situatie heeft op sommige plaatsen geleid tot een hongersnood. Het is de ergste droogte in 60 jaar. Save the Children stelt initieel 25.000 euro beschikbaar uit het KinderNoodhulpFonds te behoeve van directe hulp aan vluchtelingenkinderen. Holke Wierema, directeur van Save the Children Nederland: "Met dit geld zorgen we direct voor de eerste noodopvang. Maar meer hulp is hard nodig."

Volgens medewerkers van Save the Children zijn de kinderen uitgeput, uitgedroogd en ondervoed. De meesten zijn lang onderweg geweest. Sommigen hebben meer dan een maand door de woestijn gelopen, op zoek naar voedsel, water en onderdak. Een helse tocht, waarbij veel kinderen onderweg familie zijn kwijtgeraakt.

Fatuma, een moeder van vier kinderen, vertelt: "We zijn zes weken onderweg geweest en hebben honderden kilometers gelopen. Mijn jongste kindje is pas drie jaar, hij moest de reis afleggen zonder schoenen. De zon brandde. Onze waterput was opgedroogd, we konden nergens water vinden. In ons dorp hadden we een waterput, maar deze was opgedroogd. Ook in het naburige dorp was geen water meer te vinden. We moesten vluchten."

In de kampen hebben de vluchtelingen dringend behoefte aan voedsel, veiligheid en gezondheidzorg. Door de droogte zijn de prijzen van voedsel fors gestegen. In delen van Kenia zijn de graanprijzen 80% hoger dan de afgelopen 5 jaar. In de zwaarst getroffen gebieden is 30% van de bevolking ondervoed. Ondervoede kinderen hebben direct hulp nodig om te kunnen overleven. Vooral kinderen onder de vijf jaar worden getroffen. Save the Children behandelt ondervoede kinderen met speciale voeding en zorgt voor voldoende water en voedsel voor hun families.

*

Links:
http://www.savethechildren.nl



Razende Robot Reporter