Gemeente Urk


Urk beschermd dorpsgezicht

Op 30 juni 2007 werd het voormalige eiland Urk door de ministers Plasterk en Cramer, op grond van de Monumentenwet, aangewezen als beschermd dorpsgezicht.

De aanwijzing tot beschermd dorpsgezicht houdt o.a. in dat de bebouwingskarakteristiek in het dorp (Wijk 1 t/m 8 en Bornholmlaan) vanwege schoonheid en samenhang niet zomaar gesloopt, gewijzigd of verbouwd mag worden. Hiervoor is toestemming dan wel een omgevingsvergunning nodig.

De aanvraag omgevingvergunning wordt o.a. getoetst aan de Welstandsnota en het Beeldkwaliteitplan. De Welstandsnota geeft aan dat in de historische omgeving van het oude dorp slechts traditionele materialen mogen worden gebruikt.

Alleen bij gewoon onderhoud, zonder dat het materiaal en/of de kleur en/of de uitvoering wijzigt, kunnen de werkzaamheden zonder toestemming worden uitgevoerd.

Doordat buiten invloedsfeer van het beschermd gebied het vergunningvrije bouwen ruimer is, heerst de mening dat dit ook van toepassing is binnen het beschermd gebied. Vooral het toepassen van moderne (met name kunststof) producten komt voor.

Tegen het gebruik van moderne materialen wordt handhavend opgetreden. Zowel voor de gemeente als de uitvoerder is het achteraf verwijderen hiervan niet wenselijk.

Binnen het beschermd dorpsgezicht (Wijk 1 t/m 8) kent de gemeente Urk subsidiefaciliteiten voor werkzaamheden aan het casco van het pand. Meer informatie hierover kunt u vinden op de site van de gemeente Urk www.urk.nl onder de naam "Subsidieverordening Stedelijke Vernieuwing Urk 2009".