Nieuw-Vlaamse Alliantie




N-VA vindt nieuwe regels voor sms-diensten niet streng genoeg

klok 29 juni 2011

Voor N-VA gaat de nieuwe deontologische code voor betalende sms-diensten, niet ver genoeg. De consument blijft nog steeds gedupeerd achter, terwijl de aanbieders van malafide sms-diensten te makkelijk een sanctie ontlopen. Kamerlid Peter Dedecker en senator Lieve Maes werken aan een voorstel dat de consument beter beschermt, overdreven kosten vermijdt en misbruik tegengaat.

De nieuwe deontologische code zou het volgens minister Van Quickenborne mogelijk maken de aanbieders van betalende sms-diensten te beboeten in geval van misbruik. Volgens Peter Dedecker is de code goed bedoeld, maar mist het boetesysteem haar doel: "Omdat het vaak maar om een klein bedrag gaat, legt de consument zelden klacht neer. Bovendien zullen malafide sms-dienstenleveranciers zich snel over de grens verplaatsen om de boetes te ontlopen."

De code, die ingaat op 1 juli, bepaalt onder meer dat men duidelijk moet vermelden hoeveel een bepaalde dienst kost. N-VA wil nog een stap verder gaan dan deze vage maatregel. Peter Dedecker: "We moeten een systeem van opt-in invoeren voor sms-diensten. Dit wil zeggen dat je uitdrukkelijk de toestemming moet geven, vooraleer je gebruik kan maken van betalende sms-diensten in hun geheel. Wanneer je op één dienst intekent, moet je daarop onmiddellijk een gratis info-sms ontvangen die duidelijk stelt wat de kosten en de algemene voorwaarden van de dienst zijn, waarna je nogmaals expliciet moet bevestigen."

Naast deze vraag om transparantie, pleit N-VA ook voor een verplicht 'waarborgfonds'. Senator Lieve Maes: "Aanbieders van betalende sms-diensten moeten verplicht worden bij de telecomregulator BIPT een waarborg neer te leggen. Deze kan dan aangesproken worden bij misbruiken. Enkel op die manier kan een gedupeerde met zekerheid een schadevergoeding verkrijgen wanneer malafide praktijken aan het licht komen en de aanbieder een boete dreigt te ontlopen." Auteur(s): Lieve Maes, Senator Peter Dedecker, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie.nijs@n-va.be