Gemeente Súdwest Fryslân


Nieuws

Súdwest-Fryslân zet samen met een groep enthousiaste ondernemers stappen om duurzaam te ondernemen

mvo

Binnen het A7 samenwerkingsverband is de afgelopen jaren gezocht naar enthousiasmerende projecten met economische - en duurzaamheids spin-off. In 2010 is in Smallingerland en Opsterland het project `Maatschappelijk verantwoord ondernemen' voor MKB ondernemers met succes uitgevoerd.

In september 2010 is om opschaling van het Koploperproject binnen de A7 zone voorgesteld, met een uitbreiding naar meer praktische energiebesparingaspecten.

Het Koploperproject Maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat nu ook in Súdwest- Fryslân van start. Naast de gemeente doen ook vier ondernemers mee. Uit onze gemeente doen Recreatie Centrum Sneek, Douma Staal, Schraa Watersport en Melkveehouderij Veninga mee aan het `Koploperproject duurzaam ondernemen A7'. Voor de gemeente wordt gekeken hoe de uitkomst van de MVO scan mee kan worden genomen in het nieuwe duurzaamheidbeleid van de gemeente.

Wat houdt het Koploperproject in?
De deelnemende bedrijven worden doorgelicht op duurzaamheid. Op elk bedrijf wordt een MVO scan uitgevoerd. De MVO quickscan bestaat uit het vullen van de Milieubarometer met bedrijfsgegevens en een interview met gerichte vragen over de bedrijfsvoering waaruit kansen voor MVO voortkomen. De bedrijven gaan concreet aan de slag met MVO-beleid en verbeteracties. Samen met de andere koplopers worden ervaringen uitgewisseld. De resultaten worden verwerkt in enkele business cases, waarmee ook andere ondernemers worden gestimuleerd om werk te maken van duurzaam ondernemen. Het project duurt ongeveer een jaar.

Betrokken partijen
Het koploperproject duurzaam ondernemen A7 is een initiatief van het projectbureau Westergozone en A7zone van de provincie Fryslân en de gemeenten Heerenveen, Skarsterlân en Súdwest-Fryslân. Advies- en ingenieursbureau DGMR uit Drachten verzorgt de inhoudelijke begeleiding, in samenwerking met de Stenden Hogeschool in Leeuwarden.