Gemeente Lochem


Vrijwilligers: ook mensen met een baan!

Het jaar 2011 is het Europese jaar van de vrijwilliger. In onze gemeente zetten veel mensen zich belangeloos in voor anderen. En het gaat niet alleen om mensen die met pensioen zijn of door omstandigheden thuis zijn. Martijn Kooren (Laren) combineert vrijwilligerswerk met een baan. Hij vertelt ons hoe dat werkt.

Wat doet u als vrijwilliger?
Martijn: "Ik ben dit jaar in Lochem begonnen als vrijwilliger. Ik help op donderdagavond als groepsbegeleider tijdens de clubavond voor verstandelijk gehandicapten van de Garve. Elke week staat er een andere activiteit op het programma, zoals knutselen, dansen, maar we vieren bijvoorbeeld ook carnaval. Daarnaast ga ik, samen met een aantal andere vrijwilligers, de eerste zaterdag van de maand bowlen met verstandelijk gehandicapten."

Waarom doet u vrijwilligerswerk?
"Ik vind het leuk om wat terug te doen voor de maatschappij en het is zeer dankbaar werk. Je creëert snel een band met de mensen en het is altijd erg gezellig."

U combineert dit met een baan. Werkt dat goed?
"Ik ben Accountmanager Zakelijke Relaties bij de Rabobank. In deze functie adviseer ik ondernemers van middelgrote bedrijven over de verschillende diensten en producten die de Rabobank aanbiedt. Het vrijwilligerswerk is goed te combineren met mijn functie. Ik besteed één avond per week en één zaterdagmiddag per maand aan vrijwilligerswerk. Zo blijft het haalbaar voor mij om op alle vlakken goed werk te leveren", aldus Martijn.

Zijn de voorzieningen voor vrijwilligerswerk voldoende? "De clubavonden en bowlingavonden lopen altijd gesmeerd dankzij de hulp en inzet van de vele vrijwilligers. Ook het barpersoneel zijn vrijwilligers. Verschillende clubleden moeten worden gebracht en gehaald. Ook hier helpen mensen vrijwillig mee." Volgens Martijn kan het toch nog beter: "Wat mij mooi zou lijken is meer samenwerking met het bedrijfsleven en de overheid. Veel ondernemers en instellingen hebben potentie in huis om een leuke avond of dag voor verstandelijke gehandicapten te organiseren. Ik denk bijvoorbeeld aan een rondleiding of het ter beschikkingstellen van materialen om mee te knutselen of locaties om een thema-avond te houden. Het is wel goed geregeld dat vrijwilligers in de gemeente goed verzekerd zijn bij hun activiteiten."

Wilt u nog iets kwijt aan mensen die vrijwilligerswerk willen doen? "Ik raad andere mensen zeker aan om vrijwilligerswerk te doen, ook als je een baan hebt. Er zijn zoveel instanties die de hulp goed kunnen gebruiken. Daarnaast zijn er ook mensen die wel een verzetje kunnen gebruiken door vrijwilligerswerk te doen. Thuis op de bank zitten is ook niet alles!" eindigt Martijn enthousiast.

Wilt u vrijwilliger worden?
Neem contact op met het vrijwilligerssteunpunt. U vindt alle informatie op www.vrijwilligerssteunpunt-lochem.nl. Het vrijwilligerssteunpunt heeft inloopspreekuren: dinsdag van 9.30-12.00 uur in het Trefpunt in Gorssel en donderdag van 14.00-16.00 uur in de bibliotheek in Lochem. U kunt ook e-mailen vrijwilligerssteunpunt@scwgorssel.nl of bellen 0575-492 655.