Gemeente Lochem


Uitvoering 'Beleef de Berkel' stap dichterbij

'Beleef de Berkel' is een gezamenlijk project van het waterschap Rijn en IJssel en de gemeente Lochem om de Berkel tussen de brug in de Goorseweg en de Larensebrug voor mens en natuur aantrekkelijker te maken. De Berkel stroomt nu nog wat onopvallend langs het Etalagegebied. Lochem kiest ervoor om het water, net als in de Hanzetijd, weer meer voor zich te laten werken. Erna Hiddink is de gemeentelijk projectleider van Beleef de Berkel. Zij vertelt over de stand van zaken van het project en wat de plannen voor de toekomst zijn.

Hoe gaat het met Beleef de Berkel?
"Het definitief ontwerp/inrichtingsplan is goedgekeurd door de gemeenteraad. We gaan nu uitvoeren. Naar verwachting start de uitvoering einde van dit jaar en dat is volgens planning." Erna is enthousiast over de inrichting van de Berkeloevers. "De beide oevers worden heel verschillend. Een wandelpromenade, fietspad en een lange houten zitrand gericht op de zon sieren de noordoever. De zuidoever krijgt een heel natuurlijk, ecologisch aanzien. De provincie Gelderland kent aan Beleef de Berkel een subsidie toe van ¤ 500.000. Dat is goed nieuws!"

Hoe denken de bewoners en aanliggende bedrijven over het project? "Tijdens inloopavonden konden mensen hun mening geven over bepaalde denkrichtingen. Natuurlijk zijn mensen eerst wel wat huiverig voor veranderingen maar bewoners en bedrijven kwamen zelf ook met goede voorstellen. We proberen zoveel mogelijk met alle belangen rekening te houden."

In augustus 2010 kregen de bewoners aan de Noorderbleek bijna natte voeten door de hoge waterstand. Kan dit na realisatie van Beleef de Berkel weer gebeuren? "In september 2010 is het voorlopig inrichtingsplan doorgerekend op de waterdoorvoer. Gelukkig hebben we de extreme waterstand van augustus daarin nog kunnen meenemen. De Berkel krijgt straks meer ruimte en kan piekafvoeren beter verwerken."

Noem nog eens een bijzonder detail van Beleef de Berkel? "We gaan kijken of we de recreatiemogelijkheden kunnen vergroten door een kanogoot bij de stuw te plaatsen. Of dat doorgaat hangt af van de kosten. Onder de stuw komt een speciale constructie om de veiligheid van kanoërs te waarborgen. Waarschuwingsballen en -borden komen langs het water."

Wat vind jij zelf zo interessant aan dit project?
"De verschillende belangen maken het project complex en interessant. Het betekent regelmatig compromissen sluiten in het algemeen belang. Maar de echte meerwaarde is dat je vanuit de verschillende belangen (water, stedenbouw, ecologie, recreatie en verkeer) een resultaat bereikt dat groter is dan de som der delen."

Meer weten over het project?
Kijk op de projectpagina Beleef de Berkel.