Steeds meer vwo'ers via voortentamen toch naar gewenste opleiding

Persbericht van Open Universiteit

Dit studiejaar 2010/11 waren er meer dan 2000 aanmeldingen voor de voortentamens in de vakken biologie, natuurkunde, scheikunde, wiskunde A en wiskunde B. Wie niet kan starten met een bepaalde studie aan een hogeschool of universiteit omdat niet in de vereiste vakken eindexamen is gedaan, kan alsnog worden toegelaten als men slaagt voor de voortentamens in de ontbrekende vakken. Het eerste jaar (2008/9) dat de Open Universiteit de landelijke voortentamens voor de universiteiten en hogescholen organiseerde waren er 1100 aanmeldingen, het tweede jaar 1400. Sinds kort zijn er ook voortentamens Wiskunde T voor studenten die toegelaten willen worden tot een schakelprogramma naar een masteropleiding aan de TU Delft. Sinds 1 februari hebben zich al 175 studenten hiervoor aangemeld.

Met een voortentamen naar gewenste opleiding
Voortentamens worden voornamelijk afgelegd door studenten die toegelaten willen worden tot een opleiding (bachelor/master), waarvoor toelatingseisen gelden, waaraan zij niet voldoen,bijvoorbeeld omdat ze op de middelbare school niet in de juiste vakken eindexamen hebben gedaan. Door aan een voortentamen deel te nemen, kunnen ze toch worden toegelaten tot de gewenste opleiding. De inhoudelijke verantwoordelijkheid voor de voortentamens ligt bij commissies, bestaande uit vertegenwoordigers van alle Nederlandse universiteiten die de studenten met voortentamens toelaten. De organisatie van de voortentamens is in handen van de Open Universiteit. Voortentamens worden voor elk vak minstens twee keer per jaar afgenomen in de studiecentra van de OU, en in juli is er nog een tentamenmogelijkheid in Utrecht. Meer informatie verkrijgen en aanmelden kan via www.voortentamens.nl.

Meeste aanmeldingen voor natuurkunde
Met een voortentamen willen studenten toegelaten worden tot uiteenlopende opleidingen. Koplopers zijn opleidingen als geneeskunde, tandheelkunde en bouwkunde, maar er zijn ook studenten die studies als fiscale economie, astrofysica, industrial design, pedagogische wetenschappen, civiele techniek of een lerarenopleiding willen volgen. Dit zijn de aanmeldingen voor de voortentamens in het studiejaar 2010/11 tot en met 27 juni 2011:
Biologie: 315
Natuurkunde: 636
Scheikunde: 395
Wiskunde A: 237
Wiskunde B: 332
Wiskunde T: 189
Het slaagpercentage ligt voor alle vakken tussen de 30% en 50%.

Voorbereidingscursussen voor voortentamens
Ook de deelname aan de voorbereidingscursussen die gevolgd kunnen worden ter voorbereiding op een voortentamen stijgt steeds verder. Het slaagpercentage van de studenten die een voorbereidingscursus hebben gevolgd ligt voor alle vakken tussen de 60 en 80%. Dit studiejaar hebben meer dan 500 studenten zich aangemeld voor de voorbereidingscursussen. Deze cursussen worden in de grote studiecentra gegeven in najaar, voorjaar en zomer. Niet alleen studenten die zich voorbereiden op een voortentamen volgen de cursussen. Ook studenten die hun voorkennis op een hoger peil willen brengen of willen opfrissen doen steeds vaker mee.

Landelijke service
Met de voorbereidingscursussen en voortentamens draagt de Open Universiteit bij aan het vergroten van de toegankelijkheid van het hoger onderwijs in Nederland. Waar het voor afzonderlijke instellingen duur is om cursussen en toetsen te organiseren, kan de Open Universiteit met haar landelijke aanpak dit wel op een efficiënte en verantwoorde wijze aanbieden. Steeds meer universiteiten en hogescholen verwijzen studenten dan ook door naar de voortentamens en voorbereidingscursussen.

Links:
http://www.ou.nl



Razende Robot Reporter