Provincie Noord-Holland

Johan Remkes nieuwe voorzitter van het IPO

29 juni 2011 -

Johan Remkes is door het nieuwe bestuur van het Interprovinciaal Overleg (IPO) voorgedragen als voorzitter.

In de vergadering van het IPO-bestuur van 23 juni 2011 hebben de provincies ingestemd met de voordracht. Remkes is, net als de overige leden van het bestuur, benoemd voor een periode van vier jaar. `Ik heb deze functie aanvaard vanwege het belang van het provinciale middenbestuur in ons land.´

Johan Remkes heeft een lange staat van dienst binnen het binnenlands bestuur. Begonnen als lid van Provinciale Staten van Groningen in 1978 volgde in 1982 zijn benoeming tot gedeputeerde voor dezelfde provincie. Na het lidmaatschap van de Tweede Kamer en staatssecretaris van VROM in het tweede kabinet-Kok was hij vervolgens minister van Binnenlands Zaken en Koninkrijksrelaties in de kabinetten Balkenende-I, Balkenende-II en Balkenende-III. Sinds 1 juli 2010 is Remkes commissaris van de Koningin in Noord-Holland.

Naar aanleiding van de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2011 zijn de nieuwe colleges van Gedeputeerde Staten gevormd. Hiermee eindigde de termijn van het toenmalige IPO-bestuur en is een nieuw bestuur aangetreden bestaande uit leden van de nieuwe colleges van Gedeputeerde Staten. Het IPO-bestuur bestaat uit twaalf gedeputeerden, één vertegenwoordiger per provincie, en een onafhankelijk voorzitter.

Remkes is de opvolger van Jan Franssen (commissaris van de Koningin in Zuid-Holland) die per 1 mei 2011 na ruim negen jaar het voorzitterschap heeft neergelegd omdat hij geen nieuwe termijn als voorzitter ambieerde.

---