Gemeente Eindhoven

Gemeenteraad stemt in met PSV-deal

De gemeenteraad heeft dinsdagavond 28 juni 2011 in meerderheid ingestemd met het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om een zakelijke overeenkomst aan te gaan met PSV. Belangrijkste onderdeel hiervan is de aankoop van gronden onder het PSV-stadion en trainingscomplex De Herdgang. Met 29 stemmen vóór en 14 stemmen tegen stemde de Eindhovense gemeenteraad in met de overeenkomst.

De gemeente koopt deze gronden voor EUR 48,4 miljoen van PSV. Hiervoor gaat de gemeente een lening aan, die gedurende de looptijd niet wordt afgelost en waarvoor het jaarlijks rente betaalt. PSV betaalt voor het gebruik van de gronden jaarlijks een erfpachtcanon aan de gemeente. Met de opbrengsten hiervan kan de gemeente de rente op de lening betalen en bovendien ongeveer 300.000 euro in een zogenaamd risicofonds storten.

Amendement

Het oorspronkelijke voorstel is aangepast met een door de raad in meerderheid aangenomen amendement waarin staat dat PSV een waarborgsom van EUR 5 miljoen stort bij een nader aan te wijzen bankinstelling als extra risico-afdekking.

Ten aanzien van de risico-afdekking stelde de
PvdA-fractie eerder aanvullende voorwaarden. De extra risico-afdekking wordt geregeld door het instellen van een `spaarpot' van EUR 5 miljoen. Dit bedrag wordt in mindering gebracht op de EUR 48 miljoen. De `spaarpot' wordt gedurende tien jaar in delen aan PSV uitbetaald, naarmate het risico afneemt. Dit amendement is in meerderheid aangenomen.

Stemverdeling

In totaal zijn er 43 stemmen uitgebracht: 29 vóór en 14 tegen. Twee raadsleden waren afwezig.

* PvdA: 7 voor - 2 tegen

* VVD: 7 voor - 1 tegen

* D66: 6 voor

* CDA: 6 voor

* GroenLinks: 3 tegen - 1 afwezig

* SP: 4 tegen

* Ouderen Appèl Eindhoven: 1 voor - 1 tegen - 1 afwezig
* Lijst Pim Fortuyn: 2 voor

* `leefbaar eindhoven': 1 tegen

* TROTS: 1 tegen

* Fractie Petra Sodenkamp: 1 tegen