Eerste landelijke Jong Burgerschap Award - Uitreiking 29 juni 2011

Persbericht van Mangostone

Op 29 juni 2011 opent burgemeester Aleid Wolfsen in het Stadhuis in Utrecht de eerste editie van de Jong Burgerschap Award. 40 jongeren met meer dan 10 verschillende culturele achtergronden uit de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Gouda en Culemborg staan op en nemen de verantwoordelijkheid voor hun eigen wijk en stad: Burgerschap anno 2011. De jury kiest en onthult tijdens de avond het winnende team aan het publiek en de pers.

Nederland kiest een nieuwe richting. De verantwoordelijkheid voor het creëren van een klimaat waarin een plek is voor iedereen die bereid is zich in te zetten voor de maatschappij wordt teruggelegd bij de Nederlanders zelf. Deze kans hebben de jongeren die zich hebben aangemeld voor het peereducator programma van Mangostone met beide handen aangegrepen. Peereducation kenmerkt zich doordat het door jongeren voor jongeren is. Effectief, omdat jongeren elkaars belevingswereld begrijpen en hierop aan kunnen sluiten. De 40 peereducators laten zien dat het wel kan, nemen de verantwoordelijkheid voor hun omgeving en inspireren andere jongeren om zich ook in te zetten voor de samenleving.

Na een intensieve training zijn de jongeren, verdeeld over 7 teams, met elkaar de strijd aangegaan voor de Jong Burgerschap Award 2011. De jongeren hebben in mei en juni succesvolle evenementen ontwikkeld en uitgevoerd voor jongeren in hun eigen stad. Van scherpe debatten tot een banenmarkt, van het uitwisselen van muziek en dans uit verschillende culturen, tot straatinterviews en een petitie voor het afschaffen van de woorden 'allochtoon' en 'autochtoon'. De jongeren hebben volop hun creativiteit en passie ingezet om een mooi evenement neer te zetten.

Naoual Dinia, directeur van diversity marketing en communicatiebureau Novodor en de nieuwe organisatie Mangostone over de Jong Burgerschap Award:

"Meer dan ooit vraagt onze samenleving om burgers die de verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen wijk en stad. Wat begon met een goed idee hebben de jongeren die deelnemen aan ons project meer dan waargemaakt. Stuk voor stuk heb ik hen zien groeien. Ik ben echt onder de indruk van de kracht en motivatie die de jongeren bezitten. Het mooie van het concept is dat de jongeren zichzelf ontwikkelen en direct iets van zichzelf teruggeven aan de samenleving. Tegelijkertijd inspireren ze andere jongeren om hetzelfde te doen. Zo creëren zij een sneeuwbaleffect van ondernemend burgerschap onder jongeren in Nederland!"

Links:
http://www.peereducator.nl



Razende Robot Reporter