Gemeente Echt-Susteren


Raadsvergadering 29 juni 2011

Op woensdag 29 juni vergadert de gemeenteraad van Echt-Susteren. De vergadering begint om 17:00 uur en vindt plaats in de raadzaal in het gemeentehuis te Echt. Omdat er veel punten op de raadsagenda staan, zal de vergadering worden vervolgd op donderdag 30 juni om 17:00 uur.

Â

U kunt deze openbare vergadering bijwonen vanaf de publieke tribune. Ook is de vergadering live te volgen op de televisie en de radio via Lokale Omroep Echt-Susteren (LOES). Op internet is de vergadering live te beluisteren via www.loesfm.nl. Een half uur voor de vergadering kunt u uw televisie al inschakelen voor een korte informatieve uitzending van LOES (met medewerking van de gemeente) over de raadsvergadering en een actueel onderwerp op de raadsagenda.

Â

Agenda 29 juni, 17:00 uur, vervolg op 30 juni, 17:00 uur


1. Opening en mededelingen

De raadsvergadering wordt door de voorzitter officieel geopend met een gebed. Daarna heeft de voorzitter de gelegenheid enkele mededelingen van huishoudelijke aard te doen.


2. Definitieve agenda

De raad wordt voorgesteld de agenda voor deze vergadering definitief vast te stellen.


3. Besluitenlijst van de raadsvergadering d.d. 19 mei 2011

Alle besluiten die de raad in een raadsvergadering neemt, worden genoteerd op een besluitenlijst. Deze besluitenlijst stelt de raad in de eerstvolgende vergadering vast. De raad wordt nu voorgesteld de besluitenlijst van de raadsvergadering van 19 mei 2011 vast te stellen.


4. Jaarrekening 2010 en het rapport van bevindingen

Elk jaar maakt de gemeente een begroting. Hierin wordt aangegeven wat de gemeente het komende jaar gaat doen, hoeveel dat kost en wat het oplevert. Na elk kalenderjaar wordt de jaarrekening opgemaakt. Zo kan de raad zien wat in dat jaar echt is gebeurd en hoeveel dat echt heeft gekost en opgeleverd. Het college heeft de jaarrekening 2010 voorbereid en vraagt de raad nu deze vast te stellen.


5. Wegbeheernota 2012-2016

Het college heeft een nota wegbeheer opgesteld. In deze nota is aangegeven hoe de wegen in Echt-Susteren moeten worden onderhouden. Het gaat dan om het onderhoud van de verharding: de hoeveelheid (kwantiteit), de eisen waaraan deze moet voldoen (kwaliteit) en de kosten. Het college vraagt de raad nu deze wegbeheernota vast te stellen.


6. Voorjaarsnota 2011

Door middel van de voorjaarsnota en de najaarsnota kan de lopende begroting twee keer per jaar door de raad worden geëvalueerd en bijgesteld. De voorjaarsnota 2011 dient ook als voorloper voor de begroting 2012. De gemeenteraad heeft op 7 april 2011 al een kadernota vastgesteld waarin is aangegeven op welke onderwerpen en binnen welke grenzen de komende jaren bezuinigd moet worden. Het college heeft de voorjaarsnota 2011 voorbereid aan de hand van de kadernota en vraagt de raad nu deze voorjaarsnota inclusief de bijbehorende begrotingswijziging vast te stellen.


7. Nota Risicomanagement, Nota Weerstandsvermogen en omvang weerstandsvermogen 2011

De gemeente moet inzicht hebben in de risicoâs die ze loopt en of en hoe ze deze op kan vangen. Op dit gebied heeft de gemeente dit jaar een verbeterslag doorgemaakt. Het college heeft een nota risicomanagement voorbereid waarin de kaders voor het risicomanagement zijn aangegeven. Het college heeft ook een nota weerstandsvermogen gemaakt, waarin de kaders voor de bepaling van het weerstandsvermogen zijn aangegeven. Het weerstandsvermogen geeft aan of hoe de gemeente risicoâs kan opvangen. Het college vraagt de raad nu deze notaâs vast te stellen om de omvang van het weerstandsvermogen 2011 te bepalen.


8. Social Return

Social return is een instrument om sociale doelstellingen te realiseren bij aanbestedingen. Zo kan de gemeente bij een aanbesteding bijvoorbeeld de verplichting opleggen dat een aannemer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpt deze afstand te verkleinen. Op verzoek van de raad heeft het college uitgezocht of en hoe de gemeente Echt-Susteren social return kan toepassen. Het college stelt de raad nu voor social return gefaseerd in te voeren.

Â


9. Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Echt-Susteren 2011

Elke gemeente heeft een Algemene Plaatselijke Verordening (APV). In deze APV staan allerlei regels waaraan iedereen zich moet houden; bijvoorbeeld regels voor het maken van uitritten of regels voor het plaatsen van containers op de weg. Soms houden die regels in dat je een vergunning aan moet vragen, voordat je iets mag doen. Het college heeft een nieuwe APV voorbereid met daarin de laatste nieuwe wettelijke aanpassingen, eenvoudigere regelgeving en een lokaal maximum voor het aantal smart-, head- en growthshops. Het college stelt de raad nu voor deze nieuwe APV vast te stellen.


10. Verzoek van het Dagelijks Bestuur van de Veiligheidsregio Limburg Noord om een standpunt in te nemen inzake bijgevoegd beleidsplan en risicoprofiel

De Veiligheidsregio Limburg-Noord is ingericht om de zorg voor veiligheid en de publieke gezondheidszorg in de regio te organiseren. Het dagelijks bestuur van de veiligheidsregio heeft het beleid van de regio voor de komende vier jaren vastgelegd in een beleidsplan en vraagt de gemeenteraad zijn standpunt over dit beleidsplan kenbaar te maken. Het college heeft e.e.a. voorbereid en stelt de raad nu voor het beleidsplan van de Veiligheidsregio Limburg-Noord te onderschrijven met het voorbehoud dat de financiële consequenties van dit plan moeten zijn verwerkt in de meerjarenbegroting van de veiligheidsregio.


11. Openbare aanbesteding inzameling huisvuil en milieuparken

Naar aanleiding van het raadsbesluit van februari 2011 heeft het college de mogelijkheden voor aanbesteding van de inzameling van het huisvuil en milieuparken onderzocht. Het college stelt de raad nu voor de gemeentelijke afvaltaken onder te brengen bij een aparte juridische entiteit (NV), waarvan de gemeente 100% eigenaar blijft en vraagt de raad mogelijke wensen en bedenkingen t.a.v. van het ontwerpbesluit ter oprichting van deze NV kenbaar te maken. Het college vraagt de raad ook onderhandelingen met Reinigingsdienst Maasland te mogen voeren over de samenwerking op het gebied van milieuparken.


12. Gezondheidscentrum Susteren; gebiedsvisie Susteren

De Majoor Evansschool te Susteren is in 2010 gesloopt. Bij de gemeente hebben zich initiatiefnemers gemeld voor de oprichting van een gezondheidscentrum op deze locatie. Het college heeft besloten hiermee in te stemmen. Dit deelplan van de gebiedsvisie Susteren moet echter eerst aan de raad worden voorgelegd. Het college stelt de raad nu voor in te stemmen met het plan en een krediet voor de aanleg van het openbaar gebied ter beschikking te stellen.


13. Aanleg Parkway A2

Ter versterking van de uitstraling van bedrijverenterrein De Berk en de landschappelijke inpassing van de autosnelweg A2 is het van belang het gebied tussen het bedrijventerrein en de A2 als parkway in te richten. Het college heeft een inrichtingsplan gemaakt en vraagt de raad nu dit inrichtingsplan vast te stellen en de benodigde financiële middelen voor de uitvoering van het plan ter beschikking te stellen.


14. Bestemmingsplan âAardgastransportleiding Odiliapeel-Schinnen zuidelijk deeltrajecht, gemeente Echt-Susterenâ

In een bestemmingsplan is beschreven waar welke bebouwing en welke activiteiten zijn toegestaan.

De Gasunie wil een ondergrondse transportleiding voor aardgas aanleggen tussen Odiliapeel en Schinnen. Het college heeft een nieuw bestemmingsplan voorbereid waarmee de aanleg van deze aardgastransportleiding over het grondgebied van de gemeente Echt-Susteren mogelijk wordt gemaakt. Het college stelt de raad nu voor dit bestemmingsplan vast te stellen.


15. Bestemmingsplan âHombergstraat 30â

In een bestemmingsplan is beschreven waar welke bebouwing en welke activiteiten zijn toegestaan.

Het college heeft een nieuw bestemmingsplan voorbereid voor het perceel Hombergtraat 30 om het gebruik van de woning als vakantiewoning mogelijk te maken en het gebruik van de schuur als woning mogelijk te maken. Het college stelt de raad nu voor dit bestemmingsplan vast te stellen.


16. Bestemmingsplan Weijenpasweg te Hingen/St.Joost

In een bestemmingsplan is beschreven waar welke bebouwing en welke activiteiten zijn toegestaan.

Het college heeft een nieuw bestemmingsplan voorbereid voor de Weijenpasweg te Hingen/St.Joost om de bouw van 18 woningen en de aanleg van een groenvoorziening mogelijk te maken. Het college stelt de raad nu voor dit bestemmingsplan vast te stellen.


17. Bestuursopdracht Gebiedsvisie Buitengebied

In 2010 heeft de raad besloten het kernenbeleid verder vorm te geven door het maken van gebiedsvisies. Ook voor het buitengebied zal er een gebiedsvisie worden opgesteld. Het college heeft een bestuursopdracht gebiedsvisie Buitengebied voorbereid waarin de kaders zijn aangegeven waarbinnen het college aan de slag kan met het maken van deze gebiedsvisie. Het college vraagt de raad nu deze bestuursopdracht vast te stellen.


18. Grondnota, Nota Kostenverhaal en gedeeltelijke intrekking exploitatieverordening

In de grondnota is het grondbeleid van de gemeente vastgelegd. Dit dient als kader voor het college bij de afwikkeling van grondzaken. Het college heeft een nieuwe grondnota voorbereid en vraagt de raad deze vast te stellen. Vanwege nieuwe wetgeving heeft het college ook een nota kostenverhaal opgesteld. In deze nota is aangegeven hoe de gemeente bijvoorbeeld kosten voor de aanleg en inrichting van het openbaar gebied kan verhalen op projectontwikkelaars en bedrijven. Deze nota komt in de plaats van de exploitatieverordening. Het college vraagt de raad nu ook de nota kostenverhaal vast te stellen en de exploitatieverordening gedeeltelijk in te trekken.


19. Wijzigen van de âVerordening materiële en financiële gelijkstelling onderwijs 2010 gemeente Echt-Susterenâ in verband met de regeling leerlingenvervoer bewegingsonderwijs

In 2010 heeft de raad besloten vanaf het schooljaar 2011-2012 het budget voor het leerlingenvervoer bewegingsonderwijs vast te stellen op ⬠80.000 en het college de opdracht gegeven om in overleg met de schoolbesturen een regeling over de toekenning van de budgetten op te stellen. Het college heeft deze opdracht uitgevoerd en stelt de raad nu voor de nieuwe regeling vast te stellen.


20. Algemene Subsidieverordening en deelverordeningen subsidies

Eind 2010 heeft de raad een nieuwe Algemene Subsidieverordening (ASV) vastgesteld. De volgende stap is het vaststellen van nadere regels. Het college heeft deze nadere regels uitgewerkt in deelverordeningen die transparant van opzet zijn en voldoen aan de eisen van deze tijd. De in 2010 vastgestelde ASV moet op onderdelen ook worden aangepast. Het college vraagt de raad nu de ASV 2010 aan te passen en de nieuwe deelverordeningen vast te stellen.


21. Omgevingsrecht: beleids- en uitvoeringsplan omgevingsrecht 2011-2014 en uitvoeringsprogramma omgevingsrecht 2011

Hoe de gemeente omgaat met vergunningverlening en handhaving is vastgelegd in de nota omgevingsrecht 2010. Vanwege nieuwe wetgeving is deze nota aan vernieuwing toe. Het college heeft een beleids- en uitvoeringsplan omgevingsrecht 2011-2014 voorbereid en vraagt de raad deze plannen vast te stellen.


22. Ingekomen stukken

De gemeenteraad ontvangt brieven van burgers en externe organisaties en informatie van het college. Deze worden allemaal voor de raad ter inzage gelegd. Voor elke raadsvergadering worden deze stukken verzameld en op een lijst gezet, zodat de raad officieel kennis kan nemen van de lijst van ingekomen stukken.

22a Initiatiefvoorstel DESfractie: Verordening ondersteuning van de in de raad

vertegenwoordigde groeperingen 2011

De meeste raadsvoorstellen worden door het college of door de griffie voorbereid. Een raadslid mag echter ook zelf een raadsvoorstel maken; een zogenoemd initiatiefvoorstel. De fractie DES heeft dat nu gedaan over een verordening ondersteuning van de in de raad vertegenwoordigde groeperingen. De fractie stelt de raad voor de verordening fractie-ondersteuning te vervangen door een verordening ondersteuning van de in de raad vertegenwoordigde groeperingen. Zo wordt het budget voor de ondersteuning niet meer aan de fracties zelf maar aan de partijen uitbetaald en worden de mogelijkheden om het budget in te zetten verruimd. Het budget wordt niet verhoogd.


23. Sluiting

De vergadering wordt door de voorzitter officieel gesloten met een gebed.

Â

Stukken ter inzage

De stukken liggen tijdens kantooruren, ter inzage in het gemeentehuis Nieuwe Markt 55 te Echt. Op verzoek is er de gelegenheid de vorige raadsvergadering te bekijken. De agenda met de diverse raadsvoorstellen ligt ook ter inzage in de leeszalen van de bibliotheken in Echt, Pey, Koningsbosch, Susteren, Nieuwstadt en Roosteren.

De agenda, alle raadsvoorstellen en conceptbesluiten en alle digitaal beschikbare bijlagen kunt u ook via de website van de gemeente bekijken: www.echt-susteren.nl.

Â

Meer informatie

Voor vragen of informatie over de raad, de raadsvergadering of de raadstukken kunt u contact opnemen met de griffie, Martijntje Hermans of Belinda Bakkes, telefoon: 0475 - 478 478.

Â