Rijksvoorlichtingsdienst

Prins van Oranje bij viering 200 jaar advocatuur

RVD, 31 mei 2011, nr. 139

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje is woensdagmiddag 29 juni aanwezig bij de viering van 200 jaar moderne advocatuur in Nederland in de Oude Zaal van de Tweede Kamer in Den Haag. Deze bijeenkomst is een initiatief van de Nederlandse Orde van Advocaten.

Op 1 juli 2011 is het precies 200 jaar geleden dat een decreet van Napoleon Bonaparte over de regeling van het advocatenberoep ook in Nederland werd ingevoerd. Dit decreet zorgde ervoor dat de advocatuur werd georganiseerd in lokale ordes en dat advocaten onder eigen tuchtrecht kwamen te vallen.

Op 29 juni staat de Nederlandse Orde van Advocaten stil bij deze historische gebeurtenis. De Prins van Oranje zal tijdens de viering een bronzen plaquette onthullen met daarop een passage uit het decreet. Deze plaquette krijgt een plaats in het Huis voor Democratie en Rechtstaat dat later dit jaar wordt geopend. Ook krijgt de Prins het eerste exemplaar van de gedenkbundel 'De keizer en de advocaten - tweehonderd jaar moderne advocatuur' overhandigd door Jan Loorbach, algemeen deken van de Orde van Nederlandse Advocaten.

Noot voor redacties (