Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

PvdA-jongeren spreken zich uit voor continuering huurteams

Utrecht De Jonge Socialisten in de PvdA (JS) in Utrecht is verbaasd over het voorbehoud van het College ten opzichte van de huurteams en roept het college op niet te aarzelen met structurele voortzetting.

De huurteams zijn in 2010, op basis van een amendement van de PvdA, in het leven geroepen. Zij behandelen vragen en klachten van kamerbewoners over de hoogte van de huur die zij betalen. Uit de tussentijdse evaluatie blijkt dat zij uitermate succesvol zijn. Het bespaart de Utrechtse studenten alleen al in de pilotperiode tot 180.000 euro.

Tijdens de eerdere behandeling van de pilot werd duidelijk dat wethouder Bosch wellicht pas in 2012 structureel geld wil reserveren voor de huurteams. Voorzitter Thomas Ronnes: "het succes van de huurteams staat onomstotelijk vast. Wethouder Bosch bestrijdt dit ook niet. Laat hem dan de financiën vinden voor dit belangrijke middel om malafide huisjesmelkers tegen te gaan." Volgens de raadsinformatie betaalt 64% van de huurders per maand ruim 100 euro te veel. De JS vindt dit onaanvaardbaar. Ronnes: "Utrecht is, mede dankzij het goede werk van de PvdA, dé studentenstad van Nederland. Betaalbare huisvesting hoort daar bij."

Ook is de JS geschrokken van de verborgen intimidatie die nu boven tafel komt. De huurteams melden dat 25% van de bewoners die bij hen een klacht indient, bij confrontatie met de huurbaas door hem geïntimideerd worden. ''Dat studenten de vrije keus moeten hebben om al dan niet met de constatering van de huurteams naar de huurbaas te gaan is logisch, dat zij vervolgens geïntimideerd worden gaat alle perken te buiten. Ook om studenten te beschermen is continuering van de huurteams dus een belangrijke zaak", aldus Ronnes.

De huurteams zullen bij de behandeling van de Voorjaarsnota, a.s. donderdag, aan bod komen.

Noot voor de redactie (