Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 27 juni 2011

Contactpunt subsidieprogramma 'Europa voor de Burger' bij SICA

Met ingang van juni 2011 is SICA verantwoordelijk voor het Nederlandse Europe for Citizens Point (ECP), dat Nederlandse organisaties ondersteunt en adviseert bij het indienen van een subsidieaanvraag bij het EU-programma 'Europa voor de Burger'. Dit EU-programma ondersteunt projecten waarin burgers uit verschillende Europese landen samenwerken en op die manier bijdragen aan een steeds hechter wordend Europa en het Europees burgerschap. Voor de periode 2007 - 2013 heeft het programma een budget van ¤ 215 miljoen.

Europa voor de Burger
Het programma 'Europa voor de Burger' staat open voor gemeenten, provincies en maatschappelijke organisaties, waaronder verenigingen en netwerken, vakbonden, denktanks, universiteiten, musea en andere culturele organisaties. Acties binnen dit programma richten zich op burgerbijeenkomsten in het kader van stedenbanden en netwerken tussen partnersteden, projecten over Europese thema's en actief burgerschap en ter herdenking van slachtoffers van het nazisme en stalinisme. Het programma ondersteunt vooral internationale samenwerkingsprojecten tussen de partners in de verschillende deelnemende landen. Deze landen zijn alle 27 EU-lidstaten, de kandidaat-lidstaten Kroatië en de Voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië en Albanië.

Aanvragen 2007 - 2013
Voor het programma 'Europa voor de Burger' is een uitgebreide Nederlandstalige programmagids beschikbaar met daarin alle criteria waar aanvragen aan moeten voldoen en een overzicht van indientermijnen. De programmagids fungeert als permanente oproep voor de meeste acties; alleen voor uitzonderlijke maatregels worden aparte oproepen uitgeschreven. De Europese Commissie heeft 2012 uitgeroepen tot het jaar van 'Active Ageing' (actief ouder worden). Het programma wordt uitgevoerd door het Uitvoerend Agentschap voor Onderwijs, Audiovisuele Media en Cultuur (EACEA).

Europe for Citizens Point
Om het proces van een Europese subsidieaanvraag te begeleiden, heeft vrijwel elk deelnemend land een Europe for Citizens Point (ECP)opgericht, waar projectpartners terecht kunnen voor advies en ondersteuning bij het doen van een aanvraag bij het programma Europa voor de Burger. Het Nederlandse ECP is met ingang van juni 2011 ondergebracht bij SICA.

Over SICA
SICA Dutch Centre for International Cultural Activities, is de ondersteunende organisatie voor het Nederlands internationaal cultuurbeleid. SICA vergroot de kracht en impact van internationale culturele samenwerking met als doel de Nederlandse internationale betrekkingen te versterken en de internationale culturele dialoog te stimuleren. SICA is bovendien de verbindende schakel tussen Europa en het Nederlandse culturele veld en is tevens verantwoordelijk voor het Cultureel ContactPunt (CCP) en de Nederlandse tak van EUNIC (European National Institutions of Culture).

Meer informatie
Het ECP publiceert informatie over het programma op de website: www.sica.nl/ecp. Ook organiseert het ECP regelmatig informatiebijeenkomsten en ondersteunt het (potentiële) aanvragers via onder andere adviesgesprekken op maat. Het ECP is op werkdagen telefonisch (020 6164 225) en per e-mail (ecpnl@sica.nl) bereikbaar.

Noot voor de redactie,