Gemeente Maastricht

Uitkomst Stads- en Buurtpeiling

Beleving leefbaarheid verschilt sterk per buurt

28 juni 2011

In december 2010 hebben ruim 10.000 inwoners van Maastricht de tweejaarlijkse Stads- en Buurtpeiling ingevuld. De peiling laat zien dat de leefbaarheid van de stad, in de beleving van de bewoners, sterk uiteenloopt in de 36 buurten. Volgens de bewoners is de leefbaarheid aanzienlijk verbeterd in Caberg, Mariaberg, St Maartenspoort, Wittevrouwenveld en Heugemerveld. De bewoners van Itteren, het Kommelkwartier, Randwyck, Malberg en Belfort zijn van mening dat de leefbaarheid is afgenomen.

Voor- en achteruitgang

Over de gehele stad genomen constateren de bewoners een vooruitgang op de volgende punten:


* Waardering woonomgeving

* Afname aantal vermogensdelicten

* Hogere waardering voor sfeer en medebewoners in de buurt
* Aandacht van de gemeente voor buurtproblemen
* Minder geluidsoverlast

Achteruitgang wordt ervaren op de volgende aspecten:


* Drugsoverlast

* Onderhoud openbare ruimte

* Dreiging op straat

* Toekomstverwachting over eigen buurt is negatiever

Het probleem dat volgens de respondenten met voorrang moet worden opgepakt is de drugsoverlast. Andere veelgenoemde problemen zijn: parkeer- en verkeersoverlast, hangjongeren en slechte bestrating.

Wat gebeurt met de resultaten?

De resultaten van de peiling zijn inmiddels verwerkt in de stadsdeelprogramma's die samen met de buurtkaders zijn besproken. Het stadsdeelprogramma bestaat uit een buurtprofiel en een buurtagenda. In de agenda worden die onderdelen benoemd, die de komende twee jaren extra aandacht verdienen in de buurt. Daarnaast worden de uitkomsten gebruikt als input voor gemeentelijk beleid en om effecten van beleid te meten. Ook worden de resultaten gebruikt in de vergelijking met andere gemeenten .

Loting vrijkaartjes André Rieu

De Stads- en Buurtpeiling en de stadsdeelprogramma's staan vermeld vindt u onder het tabblad buurtinformatie. Ruim 4.000 deelnemers aan de peiling, die hebben aangegeven de resultaten van de peiling te willen ontvangen, krijgen de resultaten toegestuurd. Om deelname aan de enquête te stimuleren werden tien maal twee vrijkaarten verloot onder de deelnemers voor een concert van André Rieu op het Vrijthof. Wethouder Damsma heeft vandaag, tijdens de wekelijkse persbriefing, de trekking gedaan.