Gemeente Apeldoorn

Apeldoorn vangt decentralisatie AWBZ-pakketmaatregel goed op

De gemeenten krijgen de komende jaren te maken met grote decentralisaties van rijks- en provinciale taken. De rekenkamercommissie heeft een kort onderzoek gedaan wat er te leren valt van de decentralisatie in het kader van de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten), de zogeheten 'pakketmaatregel'.

Om de zorg betaalbaar te houden besloot het vorige kabinet om ondersteuning van mensen met een lichte beperking niet meer uit te AWBZ te financieren. Vanaf 1 januari 2009 vielen deze mensen terug op hulp uit de eigen omgeving. Zonodig kon men aankloppen bij maatschappelijke organisaties die veelal in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning door de gemeente worden ondersteund.

Overbruggingsmaatregelen gemeente

Landelijk is met de pakketmaatregel een bezuiniging van jaarlijks 800 miljoen euro gemoeid. In Apeldoorn levert de decentralisatie het Rijk een besparing op van ongeveer 10 miljoen euro per jaar. De gemeente heeft vanaf 2009 1,1 miljoen euro per jaar ontvangen om de bezuiniging voor de doelgroep te verzachten. In overleg met maatschappelijke instellingen is een aantal overbruggingsmaatregelen genomen. Voorbeelden van activiteiten die financiële ondersteuning krijgen, zijn: dagopvang voor ouderen, dagbesteding voor ex-GGz-cliënten, extra respijtzorg en ondersteuning van het ontmoetingscentrum dementie.

Gevolgen pakketmaatregel beperkt

Volgens de maatschappelijke instanties is de AWBZ-pakketmaatregel in Apeldoorn proactief opgevangen. Er hebben zich weinig echte probleemgevallen gemeld. Een verklaring is dat veel mensen niet van ondersteuning zijn uitgesloten maar wel in het aantal uren ondersteuning zijn gekort. Veel deskundigen in Apeldoorn stellen dat het nog te vroeg is voor een definitieve conclusie. Het is mogelijk dat mensen die nu zonder of met minder begeleiding toe moeten, zich later met grotere problemen opnieuw melden.

Druk op mantelzorg en vrijwilligers

De druk op mantelzorg en vrijwilligers neemt toe. Dat is niet alleen een gevolg van deze AWBZ-pakketmaatregel maar een algemene ontwikkeling omdat de groep ouderen en ander zorgvragers groeit en tegelijk overheid en zorginstellingen minder geld hebben om zorg te bieden.

Rekenkameradvies

De rekenkamer geeft in zijn brief aan de gemeenteraad een aantal verbetertips.

1. De gemeente wordt aangeraden beter te volgen wat er gebeurt met de mensen waarbij het recht op zorg wordt beperkt. Bij de invoering van de onderzochte maatregel heeft de gemeente daarop te weinig zicht gehad.

2. De gemeente kan meer doen om de mening van de klanten zelf te horen. Of anders gezegd zou de gemeente niet alleen op de deskundigheid van de professionals bij de zorgaanbieders en belangenorganisaties moeten afgaan.

3. Nog niet duidelijk is wat de gemeente van de tijdelijke overbruggingsmaatregelen heeft geleerd. Dat is wel belangrijk voor toekomstig beleid.

4. Rond maatschappelijk ondersteuning en zorgaanbod bestaat in Apeldoorn in de kring van zorgaanbieders behoefte aan duidelijkheid en regie. De gemeente kan daarin volgens de commissie nadrukkelijker een rol vervullen.

5. Tot slot stelt de commissie dat een actieve rol van de gemeente nodig is om overbelasting van mantelzorgers en vrijwilligers in de toekomst te voorkomen.

De gemeenteraad bepaalt na de zomervakantie op welke wijze de brief van de rekenkamercommissie wordt behandeld.

De brief aan de raad en het rapport van bevindingen 'Kort onderzoek gevolgen AWBZ-pakketmaatregel in Apeldoorn' is te raadplegen en te downloaden vanaf de gemeentelijke website: www.apeldoorn.nl/gemeenteraad, button 'Rekenkamercommissie', onderdeel 'afgeronde onderzoeken'. U kunt ook op de onderstaande link klikken:

http://www.apeldoorn.nl/smartsite.dws?id=105834

Noot voor de redactie (

Gemeente Apeldoorn