Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 27 juni 2011

Themabijeenkomst signaleren Huiselijk Geweld en Kindermishandeling

Op 28 juni organiseert het Steunpunt Huiselijk Geweld Noord-Kennemerland in samenwerking met de gemeente Alkmaar een themadag voor vrijwilligers over huiselijk geweld. Het doel van de dag is het herkennen van signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Zestig vrijwilligers van Kern 8, Humanitas en het Oranje Huis hebben zich hiervoor aangemeld.

Het steunpunt huiselijk geweld Noord-Kennemerland werkt sinds 2010 aan het verbeteren van het herkennen en signaleren van kindermishandeling en huiselijk geweld. Dit gebeurt vanuit het project regionale aanpak kindermishandeling (RAAK) en vooruitlopend op de invoering van de Wet meldcode. Volgens die wet moeten alle professionele organisaties die werken met kinderen en hun ouders een bepaald protocol volgen.

Trots

"Volgens het Nederlands Jeugdinstituut loopt het Steunpunt Huiselijk Geweld Noord-Kennemerland samen met het steunpunt West-Friesland voorop bij de deskundigheidsbevordering onder professionals. Daar zijn wij trots op. Op verzoek van Kern 8, Humanitas en het Oranje Huis starten we nu met de training van vrijwilligers. Deze groep valt niet onder de Wet meldcode. Het volgen van de training is dus niet verplicht maar ook vrijwilligers zijn heel belangrijk in het herkennen en signaleren van geweldssituaties." aldus wethouder Mirjam Hamberg (SP).

Wet meldcode

De Wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling treedt naar verwachting begin 2012 in werking. De wet verplicht organisaties om een meldcode te hebben én het gebruik ervan te bevorderen en is van toepassing op alle vormen van huiselijk geweld en kindermishandeling in familiaire sfeer. Het geldt voor instellingen en professionals in zeven sectoren: gezondheidszorg (inclusief huisartsen), onderwijs, kinderopvang, maatschappelijke ondersteuning, jeugdzorg, justitie en politie.

Aandachtsfunctionarissen

Om dit goed te kunnen uitvoeren worden de organisaties gestimuleerd om aandachtsfunctionarissen aan te stellen. Zij worden getraind in het herkennen signaleren en handelen bij huiselijk geweld en kindermishandeling. Inmiddels zijn in Noord-Kennemerland: 120 aandachtsfunctionarissen getraind in het primair- en voorgezet onderwijs en het MBO; 120 huisartsen bezocht en geattendeerd op verdachte signalen en een groot aantal leidsters van peuterspeelzalen en kinderopvang getraind. Na de zomer start een trainingsprogramma voor aandachtsfunctionarissen in de hulpverlening.