Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Den Haag, 28 juni 2011

Magazine bundelt inspirerende ervaringen uit project 'Alle Scholen in Beweging'

Basisscholen verbeteren taal- en rekenprestaties met gratis onderwijsadvies

Vandaag verschijnt het eenmalige ASiB-magazine met interviews, ervaringen en sfeerreportages van het onderwijsproject 'Alle Scholen in Beweging'. De uitgave geeft een beeld van twee jaar activiteiten op basisscholen waarin scholen met gratis onderwijsadvies op een snelle en praktische wijze de verbetering van hun taal- en rekenprestaties in gang hebben gezet. Het magazine is gratis te bestellen via www.allescholeninbeweging.nl.

De activiteiten in de praktijk

Het ASiB-magazine toont de schoolpraktijk en brengt scholen in beeld die in beweging zijn gekomen om het taal- en rekenonderwijs te verbeteren. Zo blijkt dat met de vouchers van 'Alle Scholen in Beweging' scholen met uiteenlopende taal- en rekenknelpunten snel zijn geholpen. Het magazine brengt de laatste inzichten op het gebied van opbrengstgericht werken in beeld en geeft antwoorden op de meest gestelde vragen aan onderwijsadviseurs. In het magazine staan de drie succesvolle activiteiten van ASiB centraal: de audits, de bezoekscholen en de Taal- en Rekenbus, projecten die alle drie begeleid zijn door speciaal getrainde taal- en rekenadviseurs.

Persoonlijke ervaringen

De persoonlijke ervaringen van betrokkenen op de scholen zijn veelzeggend. Zo vertelt schoolleider Lia Thijssen in een interview over het bezoek van de Rekenbus aan haar school: ,,Het is heel positief als iemand even over je schouder meekijkt. Op onze school bleek dat wij niet meer helder hadden wat de exacte rekendoelen waren aan het einde van ieder leerjaar. Ook hebben we ontdekt dat het analyseren van toetsresultaten beter kan. Dankzij de Rekenbus hebben wij alles op rekengebied weer helemaal scherp gekregen. De leerkrachten zijn heel gemotiveerd, sommigen willen graag een extra training.'' Thijssen heeft een duidelijk advies voor andere geĂŻnteresseerden voor een zo geslaagd mogelijk bezoek van de onderwijsadviseurs: ,,Je moet als school en als team met open vizier zo'n dag ingaan. Hoe helderder je vragen zijn, hoe beter de adviseurs je kunnen helpen.''

Gratis magazine en vouchers bestellen

Het ASiB-magazine en de vouchers zijn gratis te bestellen via www.allescholeninbeweging.nl. Sinds de start van ASiB zijn bijna 700 vouchers besteld. Scholen die ook gebruik willen maken van het gratis ondersteuningsaanbod kunnen nog altijd vouchers bestellen en verzilveren.

Over Alle Scholen in Beweging

EDventure, de Landelijke Pedagogische (APS, CPS, KPC Groep) en Kennisnet zijn verantwoordelijk voor ASiB, dat in opdracht van de PO-Raad wordt uitgevoerd en gesubsidieerd is door het Ministerie van OCW. Iedere school in Nederland heeft een geschoolde ASiB-adviseur dicht bij huis; er is sprake van een landelijk dekkend netwerk van taal- en rekenadviseurs.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht