Gebrekkennismanagement funest: bij vertrek medewerker verdwijnt kennis

Persbericht van Yacht Group Nederland B.V.

Persbericht

Diemen, 28 juni 2011

Gebrek aan kennismanagement funest: bij vertrek medewerker verdwijnt kennis
Bedrijven worden verrast wanneer een medewerker met cruciale kennis vertrekt: slechts een derde van de organisaties heeft een plan klaar liggen om cruciale kennis te behouden bij het vertrek van deze medewerkers. Dit blijkt uit een onderzoek van Marketresponse in opdracht van Yacht.

Bijna de helft van de Nederlandse organisaties heeft een duidelijk beeld van de benodigde kennis, systemen en processen die nodig zijn om de bedrijfsdoelstellingen te kunnen realiseren. Ruim 70% van de 432 ondervraagde ondernemingen weten welke medewerkers beschikken over cruciale kennis. Toch kunnen organisaties verrast worden wanneer een medewerker met cruciale kennis vertrekt. Slechts een derde van de organisaties heeft een plan klaar liggen om kennis te behouden bij het vertrek van deze medewerkers.

Peter Hulsbos, algemeen directeur van Yacht: "We merken dat organisaties wendbaarder zijn geworden het afgelopen jaar. Door wendbaar te zijn op het gebied van kennis, arbeid en processen ben je als organisatie in staat snel in te spelen op marktontwikkelingen en daardoor concurrerend te blijven. Nederland wordt ook steeds meer een kennisintensieve samenleving en die kennis hebben we best scherp op het netvlies. Ook daar zie ik voortgang. Als echter een medewerker vertrekt, verdwijnt ook de kennis en dat is op dit moment funest voor organisaties omdat er niet is nagedacht over het behoud van deze kennis. Daar is dus nog een flinke stap te zetten"

Industrie en Zorg hebben kennis redelijk op orde Vooral de Overheid is kwetsbaar wanneer het gaat om de uitstroom van kennis. Bij slechts een kleine meerderheid van overheidsorganisaties is bekend wie er over de cruciale kennis beschikt. Binnen Industrie is goed bekend welke kennis cruciaal is (89%) en wie er over deze kennis beschikt (78%). Toch kan de helft van de organisaties binnen deze branche niet met zekerheid zeggen wat er gebeurt als medewerkers met essentiële kennis vertrekken. Ook in de branche Zorg, waar sowieso veel is vastgelegd in procedures en regelgeving, zegt een ruime meerderheid (80%) dat bekend is wie er over de kennis beschikt. Desalniettemin ligt ook hier nauwelijks een plan klaar wanneer een medewerker met cruciale kennis vertrekt.

Talentmanagement: aandachtspunt voor Overheid
Uit het onderzoek blijkt ook dat veel organisatie moeite hebben met het aantrekken (40%) en behouden van talent (24%). Ze zijn zich ervan bewust dat talent gemotiveerd en gebonden wordt door uitdaging. Toch koestert slechts de helft van de bedrijven het aanwezige talent. Ondanks het feit dat organisaties vrezen talent weer snel te verliezen, investeert 57% nog o.m. door middel van opleidingen en trainingen wel in talent. De vraag blijft echter of bedrijven dit terugverdienen of op zoek moeten naar andere oplossingen om over talent te blijven beschikken. Binnen de Industrie heeft een meerderheid (59%) van de bedrijven moeite met het aantrekken van talent, maar er wordt ook relatief weinig in geïnvesteerd. Wel zijn zij in staat talent voor langere tijd aan zich te binden en koesteren zij hun talent beter dan gemiddeld. Daarbij ziet een relatief grote groep bedrijven de noodzaak van het gebruik van 'flexibel talent' in de vorm van een pool met branchegenoten. Hulsbos: "De Overheid investeert relatief weinig in talent en ondervindt moeite met het aantrekken van talent (37%). Talent wordt ook amper gekoesterd. Organisatie binnen de overheid erkennen dat talent uitdaging nodig heeft, maar bieden dit veel minder dan in andere branches. 46% Van de respondenten binnen de Overheid weet dat talent bij ze wegloopt omdat er niet genoeg uitdaging wordt geboden. Toch heeft de Overheid wel degelijk interessante en uitdagende opdrachten die vervuld kunnen en moeten worden. Opvallend is dat interim-professionals van Yacht heel graag werken bij de Overheid. Dit heeft vermoedelijk te maken met de aard van de opdrachten die kort en uitdagend zijn."

Wat verder blijkt uit dit onderzoek:
- 12% Van de ondervraagden is bereid 15% loon in te leveren voor een uitdagender werk. Dit is m.n. in het topmanagement (20%), middenmanagement (9%)
- 35% gaat bij organisaties weg omdat er onvoldoende uitdaging wordt geboden
- Bij de Overheid is bij 62% van de ondervraagden bekend wie over cruciale kennis beschikt. In de zorg en de Industrie is dat respectievelijk 80% en 78%

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*

Links:
http://zakelijk.yacht.nl/?p=3109
Bijlage:
* yacht op weg naar wendbaarheid samenvatting 28-06-2011pdf * yacht op weg naar wendbaarheid 28-06-2011pdf




Razende Robot Reporter