Vrije Universiteit Amsterdam

Love, Freedom, and Evil: Does Authentic Love Require Free Will?


* Startdatum: 28-06-2011


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Love, Freedom, and Evil: Does Authentic Love Require Free Will?


* Spreker: T.J. Williams


* Promotor: prof.dr. H.M. Vroom prof.dr. A. van de Beek


* Onderdeel: Faculteit der Godgeleerdheid


* Wetenschapsgebied: Theologie en wijsbegeerte


* Evenementtype: Promotie

Love, Freedom, and Evil gaat over de vraag of liefde op een menselijke wilsacte berust. In het Westen gaan de meeste mensen er vanuit dat de mens een vrije wil heeft. Deze vrijheid gaat ook op voor liefde: liefde wordt niet afgedwongen. Altijd is er de vrijheid om nee te zeggen. Deze gedachte wordt ook op het liefhebben van God toegepast. Het sterkste argument is dat God in zijn liefde een relatie met de mens aangaat, de mens dus niet kan manipuleren en dus afwacht of de mens in vrijheid zijn liefde beantwoordt: de Relational Free Will Defense, uitgewerkt door denkers als Rob Bell, Gregory Boyd en Vincent Brümmer. Thaddeus Williams bespreekt hun visies op een genuanceerde manier. Een van zijn kernbezwaren is dat `van iemand gaan houden' een proces is waarin de persoon betrokken is, zodat liefde niet berust op een voorafgaand afstandelijk besluit om iemand wel of niet lief te hebben.

Williams analyseert de vooronderstellingen van de Relational Free Will Defense nauwkeurig en problematiseert de opvattingen van subject, liefde en vrijheid. Daarna gaat hij bij bijbelschrijvers als Johannes en Paulus na hoe zij geloof, liefde, vrijheid en ook bekering met elkaar verbinden. In het spoor van Augustinus, Maarten Luther en Jonathan Edwards legt hij er nadruk op dat Gods liefde van een geheel andere orde is dan menselijke liefde, niet dubbelzinnig en voorwaardelijk maar volledig en onvoorwaardelijk. In het derde hoofdstuk geeft hij zijn eigen positie aan tussen een aantal bekende en invloedrijke opvattingen in kerk- en dogmageschiedenis: geloof en liefde tot God zijn niet afgedwongen en berusten niet op een menselijk besluit vooraf, maar ontstaan in een relatie tussen God en mens waarin het hart van de mens wordt gezuiverd en gevormd: the Freedom of the Reformed Heart.

Deze beknopte dissertatie is een origineel en verfrissend boek. Het is belangrijk omdat het een van de pijlers van het moderne denken in het publieke domein nauwkeurig analyseert: de veronderstelde onafhankelijke vrije wil. Het is vernieuwend omdat het godsdienstwijsgerige analyse en bijbelse theologie met elkaar verbindt. In Nederland staat de vrije wil onder kritiek vanuit sciëntistisch en naturalistisch denken. Dit boek geeft een indringende kritiek vanuit christelijk denken.

Handelseditie: Thaddeus Williams , Love, Freedom, and Evil. Does Authentic Love Require Free Will?, (Amsterdam / New York: Rodopi), 203 pp., 12 euro, 17$.
http://www.rodopi.nl/functions/search.asp?BookId=Currents+41 Visit: www.lovefreedomandevil.com

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam