NCRV

Reactie NCRV op kritiek Thomése

Ingezonden door NCRV op 28 juni, 2011 - 14:00



dinsdag 28 juni 2011 - 16:43 uur
Zender:
Nederland 2

Schrijver Frans Thomése doet in het boek `Grillroom Jeruzalem' verslag van een reis naar Israël die hij samen met Rosita Steenbeek, Jan Siebelink en Antoine Bodar ondernam. De reis was georganiseerd door de Nederlandse ngo United Civilians for Peace (UCP). Het NCRV-programma Altijd Wat maakte vlak voor kerst een reportage over de reis. Afgelopen zaterdag uitte Thomése in NRC Handelsblad kritiek op de aanpak van Altijd Wat.

Hierbij de hoofdpunten van de kritiek en de reactie hierop van de NCRV:


* Altijd Wat zou vooringenomen zijn geweest. De Palestijnen moeten als slachtoffer worden gezien, zo schrijft Thomése.

Reactie: voorafgaande aan de reis heeft de verslaggever van Altijd Wat aangegeven dat het programma te eenzijdig was. Hierna is er ook bezoek aan een vertegenwoordiger van de kolonisten in het programma opgenomen.
* Het reisgezelschap zou elke avond `op camera' urenlang zijn doorgezaagd.

Reactie: Altijd Wat heeft ervoor gekozen om de schrijvers een videodagboek te laten maken. De schrijvers waren geheel vrij om te zeggen wat ze van de reis vonden. Op de eerste dag duurde het betoog van Thomése 5 minuten, de tweede dag 8 minuten en de derde dag 10 minuten.

* Thomése zegt dat een kritische opmerking van hem over de Palestijnenuit het videodagboek is geknipt.

Reactie: Er is door Altijd Wat geen censuur toegepast. Het was voor de schrijvers duidelijk dat Altijd Wat in de montage zou bepalen wat er in de reportage zou komen. Het was niet mogelijk om de videodagboeken integraal over te nemen. Thomése heeft zich in zijn dagboek, net als zijn reisgenoten, vooral geschokt getoond over het lot van de Palestijnen.

Jeroen Illy - eindredacteur Altijd Wat
Programma:
Altijd Wat
Presentator:
Ghislaine Plag
Website:
http://altijdwat.ncrv.nl