Waterschap Reest en Wieden


wateroplossingen aan experts waterschap

Leerlingen havo/vwo 2 presenteren wateroplossingen aan experts waterschap

Leerlingen van het Roelof van Echten College in Hoogeveen presenteren vrijdagmiddag hun wateroplossingen voor de Oude Kene in Hoogeveen/Fluitenberg. Zij deden hier onderzoek naar het effect van een rietfilter op de kwaliteit van de flora en fauna in en rond het Oude Diep. De scholieren hebben vervolgens zelf ontwerpen gemaakt voor een betere waterhuishouding, welke zij aanstaande vrijdag aan experts van het waterschap Reest en Wieden presenteren.

De leerlingen van havo/vwo 2 van het Roelof van Echten College in Hoogeveen werkten de afgelopen acht weken aan dit water-op-maat project in het Technasium. Dit is een nieuw praktijkvak waarbij de leerlingen zelf moeten onderzoeken en ontwerpen.
Voor deze opdracht hebben de jongeren zelf op school, via de computer en met behulp van gebiedskaarten het gebied onderzocht. Daarnaast zijn zij met een aantal gebiedsdeskundige medewerkers van het waterschap, waaronder een Hydrobiologisch Analist op veldbezoek geweest in het gebied Oude Kene.

De opdracht: een water-op-maat project

Voor deze technasiumopdracht kropen de leerlingen in de huid van een ecoloog, werkzaam bij het waterschap Reest en Wieden. Ze kregen de opdracht onderzoek te doen naar het effect van een helofytenfilter op de kwaliteit van de flora en fauna in en rond het Oude Diep. Het waterschap Reest en Wieden vroeg hiervoor uitvoerbare oplossingen te bedenken. Daarnaast leerden zij ook hoe het waterschap samen met zijn partners dergelijke gebieden opnieuw inricht om er ook meerdere doelen te realiseren: zoals extra waterberging in extreme weersituaties.

Eindpresentaties in het waterschapshuis

De leerlingen hebben voor hun eindpresentaties onder meer posters en overzichtskaarten gemaakt met oplossingen voor de een betere flora en fauna in de Oude Kene. De eindpresentaties worden beoordeeld door professionals van het waterschap en twee docenten.