Gemeente Hoogeveen

Zuidwest Drenthe wil afstemming woningbouwplannen

28 juni 2011 - De vier gemeenten in de regio Zuidwest Drenthe (Meppel, De Wolden Westerveld en Hoogeveen) gaan een Regionale Woonvisie opstellen. In deze visie wordt de gezamenlijke woningbouwopgave bepaald, zodat er in plaats van concurrentie afstemming komt tussen de gemeenten. Door de veranderende woningmarkt is afstemming van groot belang.

De verandering in de woningmarkt kenmerkt zich enerzijds door een koper die veel eisen stelt aan een woning en die daarbij kijkt over gemeentegrenzen. Aan de andere kant is de bouwopgave in Drenthe beperkt door een veranderende huishoudensontwikkeling. Deze kenmerkt zich nu al door bevolkingsdaling in verschillende kernen in deze regio. De Regionale Woonvisie moet in juni 2012 klaar zijn.

Vier gemeenten werken samen

De woonvisies van de vier gemeenten zijn uitgangspunt voor de Regionale Woonvisie.
De vier gemeenten binnen de regio Zuidwest Drenthe zijn elk individueel bezig met het opstellen van de eigen woonvisie. De ene gemeente is daar verder in dan de andere gemeente, en ook de opzet van ieders Woonvisie is niet geheel vergelijkbaar.

De Woonvisie 2011- 2020 voor Hoogeveen is door het college vrijgegeven voor inspraak. De concept-woonvisie van De Wolden is al in de inspraak geweest. In Meppel en Westerveld zullen in 2011 de nieuwe gemeentelijke woonvisies voor de komende 10 jaar worden opgesteld ter vervanging van de bestaande woonplannen. Parallel daaraan worden de gemeentelijke woonvisies samengebracht in een regionale woonvisie. Dit eerste exemplaar zal dan ook een groeimodel zijn.

Gezamenlijk persbericht van de gemeenten De Wolden, Hoogeveen, Meppel en Westerveld