Politiebond ACP

Actieplan weerbaarheid politie naar Tweede Kamer

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie (V&J) heeft maandag (27 juni) een actieplan naar de Tweede Kamer gestuurd om de weerbaarheid van politiemensen te versterken. Directe aanleiding vormt onderzoeksrapport van onderzoeksbureau Andersson Elffers Felix (AEF) dat vorige week al in de media uitlekte. "De ACP zet dit onderwerp al jaren op de kaart. Het is dan ook positief, maar vooral noodzakelijk dat nu tot actie wordt overgegaan door de minister. De ACP zal de komende periode een bijdrage leven om de verdere details uit te werken", aldus ACP-voorzitter in een reactie.

"Het is van groot belang om de weerbaarheid van de politie snel op peil te brengen en te houden. Politiemensen hebben een zwaar beroep met hoge risico's en werken vaak onder moeilijke omstandigheden. Zo is het incasseren van agressie en geweld niet uitzonderlijk. Dat alles heeft uiteraard invloed op de weerbaarheid van collega's. Een eerste stap voor oplossingen en een passende aanpak van dit grote probleem is dan ook erkenning van het politiewerk als een hoog risicoberoep."

Onderzoek

Uit het onderzoek van AEF komt naar voren dat vijf tot zeven procent van alle politiemensen minder weerbaar is. Zij vertonen daarbij symptomen van burnout, depressie en Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS). Twintig tot dertig procent van de politiecollega's is waarschijnlijk minder weerbaar. Dit uit zich onder andere in verminderd functioneren en een verminderde werkmotivatie. De kosten van de verminderde weerbaarheid worden door het ministerie van V&J geschat op een bedrag tussen 300 en 900 miljoen euro.

Actieplan
In het actieplan van het ministerie van V&J wordt uitgegaan van drie kanten aan weerbaarheid: fysiek, mentaal en moreel. Een goede samenhang hierin is essentieel. De aanpak van het ministerie is mede hierdoor gericht op zaken als leiderschap, preventie, vorming, training, zorg en nazorg. In de begeleidende brief aan de Tweede Kamer geeft minister Opstelten aan een veilige omgeving te willen creëren waarbinnen onderwerpen als mentale weerbaarheid en PTSS bespreekbaar zijn. Het actieplan heeft een looptijd van 2011 tot 2014. Een overzicht van de voorgestelde maatregelen staat hieronder. Het gehele plan en de begeleidende brief aan de Tweede Kamer zijn onderaan de pagina te downloaden.

> Werving en Selectie
In de voorlichting en wervingsactiviteiten van de politie bijzondere aandacht geven voor het schetsen van een dagelijkse werkelijkheid van het politievak.
> Initieel onderwijs
Uitval van politiemensen in een later stadium voorkomen door gedurende de opleiding te investeren in professionele weerbaarheid. > Herkenning van en omgaan met verminderde weerbaarheid Structurele aandacht voor betere herkenning en omgaan met verminderde mentale weerbaarheid in het politieonderwijs en leiderschapsprogramma. > Weerbaarheidtrainingen
In de zomer van 2011 wordt gestart met de pilot `mentale kracht' en de uitbouw van het programma voor executieve en niet-executieve politiemensen.
> Landelijke opzet IBT programma's en trainingen Een eenduidige en landelijke opzet van IBT programma's en trainingen. > Laagdrempelige professionele opvang
Per 2012 één loket waar medewerkers en managers terecht kunnen voor vragen over weerbaarheid. Op dit loket zal een laagdrempelige faciliteit worden aangesloten, gericht op behandeling, training en kennisopbouw.
> Zorglijn uitgezonden politiemensen
Een geïntegreerde aanpak van nazorg. Zowel voor, tijdens als na afloop van een uitzending van politiemensen bij missies in het buitenland. > Kennis op maat
Ordening van bestaande kennis en gedegen onderzoek bij de Politieacademie. Deze zal korpsen, medewerkers en management en het onderwijs ondersteunen met toepassingsgerichte kennis op maat.
---

28/06/11 16:48

---

Bestanden:
Brief_Tweede_Kamer_ministerie_V_J_-_Versterking_professionele_we erbaarheid_politie__juni_2011_.pdf26 K
Actieplan_ministerie_V_J_-_Versterking_professionele_weerbaarhei d_politie__juni_2011_.pdf52 K

Zie het origineel