Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

28 juni 2011, 16.00 uur

Vorige week is ook een van de 3 overgebleven Cougars ingezet voor patiëntenvervoer. Archieffoto: ministerie van Defensie Reddingshelikopters van het Defensie Helikopter Commando zijn de afgelopen week vaak ingezet voor patiëntenvervoer. Een overzicht van Defensie-operaties van 20 tot en met 26 juni.

Binnen één etmaal werden de helikopters maar liefst 6 keer ingezet. Een speciaal uitgeruste Cougar-transporthelikopter nam 1 vlucht voor zijn rekening.

Militairen en agenten bij een van de 2 open plekken in het maïsveld met wietplantjes. Foto: ministerie van Defensie

Wietplantage
Militairen van 13 Gemechaniseerde Brigade hebben vorige week tijdens een oefening 170 wietplantjes gevonden. 2 verkenners van 42 Brigade Verkenningseskadron stuitten in een maïsveld bij het Brabantse Middelbeers op 2 wietplantages. De politie heeft de planten in beslag genomen.

Klapband hindert vliegverkeer Een C-130 Hercules-transportvliegtuig heeft afgelopen week op Vliegbasis Eindhoven tijdens de landing een klapband gekregen. Geen van de inzittenden raakte gewond. Door het voorval was er tijdelijk geen vliegverkeer op de vliegbasis mogelijk.

Zoekactie
Een Chinook-transporthelikopter van het Defensie Helikopter Commando hielp vorige week bij een zoektocht naar een jongeman die was ontsnapt uit jeugdinrichting De Heiakker in de regio Breda. De Chinook, die in de buurt een trainingsmissie vloog, is op verzoek van de politie ingezet. Een politiehelikopter, afkomstig van Schiphol, heeft daarna de zoektocht overgenomen. Gril van een EOD-voertuig. Archieffoto: ministerie van Defensie

Explosieven
De Explosieven Opruimingsdienst is de afgelopen week diverse malen ingezet. Zij onderzocht onder meer een verdacht pakket bij IKEA in Delft en een koffer op Schiphol. Beide bleken na uitgebreid onderzoek geen explosieven te bevatten. In Havelte vond een wandelaar afgelopen weekend een Britse vliegtuigbom van 500 pond gevonden. De bom die 30 centimeter onder het maaiveld lag, wordt geruimd.

Medische evacuatie door marineschip Het stationsschip Hr. Ms. Johan de Witt heeft afgelopen zaterdag een medische evacuatie uitgevoerd nabij Bonaire. Het schip, dat voor een evacuatieoefening nabij Bonaire voer, kreeg van de Kustwacht het verzoek tot medische assistentie aan boord van de Italiaanse tanker Mare Tirrenum, 5 mijl ten westen van klein Bonaire.

Een medisch team van het amfibische transportschip maakte zich onmiddellijk gereed en werd met de RHIB afgezet op de Mare Tirrenum. De scheepsarts en een verpleegkundige onderzochten en stabiliseerden de opvarende. De Lynx-boordhelikopter van de Johan de Witt bracht de patiënt daarna naar een ziekenhuis op Curaçao.

Operaties in het buitenland:

Spanje
Het Nederlandse marineschip Hr. Ms. Zierikzee is woensdagnacht 56 opvarenden te hulp geschoten. Het bootje was onderweg van Marokko naar Spanje. Door een kapotte buitenboordmotor dreef de 8 meter lange lekke rubberboot stuurloos op de Middellandse Zee.

Om geen paniek te veroorzaken onder de opvarenden is met de redding gewacht tot middernacht. In de tussentijd is het bootje nauwlettend in de gaten gehouden. De opvarenden zijn opgevangen door het Rode Kruis in Spanje. Hr. Ms. Zierikzee patrouilleert momenteel voor de grensbewakingoperatie van het Europees agentschap Frontex in de wateren tussen Spanje en Marokko en werkt nauw samen met de Spaanse autoriteiten.

Bemanning mijnenjager op de kade op Malta. Foto: ministerie van Defensie

Libië
De komende 3 maanden opereert de bemanning van Hr. Ms. Middelburg aan boord van Hr. Ms. Haarlem voor de kust van Libië. De bemanningswisseling tussen beide mijnenjagers vond vorige week dinsdag plaats op Malta.

Nederland levert sinds eind maart een bijdrage aan operatie Unified Protector. Deze missie richt zich op het beschermen van de Libische bevolking, het toezicht houden op de naleving van het wapenembargo en het handhaven van de no-fly zone boven Libië. Op verzoek van de NAVO besloot Nederland op 10 juni haar deelname aan de missie te verlengen met 3 maanden.

Omdat de mijnenjager Hr. Ms. Haarlem beschikt over de benodigde operationele uitrusting voor deze missie, wisselde niet het schip maar de bemanning.
Kwartiermakers van de genie aan de slag met de opbouw van het Nederlandse kamp in Kunduz. Archieffoto: ministerie van Defensie

Afghanistan
De kwartiermakers die de afgelopen maanden het pad effenden voor de Nederlandse eenheden van de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz, zijn teruggekeerd in Nederland. De militairen van het zogenoemde Deployment Element zorgden voor de overslag van goederen, afkomstig van Kandahar Airfield en uit Nederland. Daarnaast waren zij verantwoordelijk voor de opbouw van de noodzakelijke infrastructuur zoals legering en werkplekken en de aanleg van communicatie- en informatiesystemen.

Deze periode staat in het teken van het invliegen van personeel dat de politietrainingsmissie daadwerkelijk gaat uitvoeren . Het personeel dat afkomstig is van de ministeries van Buitenlandse Zaken, Justitie en Defensie is momenteel bezig met het overnemen van taken en voorbereiden van de start van de missie.