Wageningen Universiteit en Researchcentrum
21 jun 2011
Onderdeel: LEI
De hoge voedselprijzen van de afgelopen tijd zijn veroorzaakt door
misoogsten. Exportrestricties van sommige landen hebben daar nog eens
aan bijgedragen, evenals de zwakke dollar en de hoge olieprijs. De
stijgende vraag naar biobrandstof drijft de agrarische prijzen op, maar
daar zou normaal gesproken aan voldaan kunnen worden door een hogere
productie. Speculatie heeft geen aantoonbare invloed gehad op de hoge
voedselprijs.
Dit blijkt uit het rapport Price and prejudice: Why are food prices so
high? dat vandaag verschijnt bij het LEI, onderdeel van Wageningen UR,
aan de vooravond van de G20-bijeenkomst in Parijs, waar de
landbouwministers van deze landen elkaar spreken over de voedselcrisis.
De hoge prijzen zijn niet veroorzaakt door speculatie op de
termijnmarkt, aldus het rapport. Het lijkt er wel op dat speculatie tot
meer korte termijn prijsschommelingen heeft geleid.
Vooruitzichten
In de toekomst zal de vraag naar voedsel blijven stijgen door een
groeiende en rijkere wereldbevolking en door een toenemende vraag naar
biobrandstoffen. Hoewel ook het voedselaanbod nog steeds stijgt,
vertraagt de opbrengstgroei. Veel productiegebieden hebben het plafond
van hun productiecapaciteit bereikt.
Beleid met betrekking tot biobrandstoffen versterkt met name het
verband tussen energie en landbouwmarkten, waarbij voedselprijzen
sterker reageren op energieprijzen als deze laatste hoger zijn.
Meer transparantie
De onderzoekers wijzen op het belang van betrouwbare en actuele
informatie over productie, marktvraag en voorraden om
prijsschommelingen beheersbaar te maken. Deze informatie is in veel
delen van de wereld niet voorhanden. Voorts zou de transparantie van
termijnmarkten vergroot moeten worden. Een internationaal systeem van
buffervoorraden lijkt een dure en inefficiënte oplossing, aldus het
rapport. Beter kunnen in WTO-verband de exportrestricties ter discussie
gesteld worden.
Op de lange termijn moet er meer voedsel geproduceerd worden, maar
omdat dit tijd vraagt is een tijdelijke interventie in de markt
wellicht nodig, om de gevolgen van prijspieken op te vangen voor de
allerarmsten.
Rapport 2011-035 Price and prejudice: Why are food prices so high?
Thema Voedselzekerheid
Contact
Gerdien Meijerink