FNV KIEM

Grootschalig cultuurprotest houdt bezuinigingen niet tegen

dinsdag 28 juni 2011 / Redactie / 1 reactie

De bezetting van Museum Boijmans van Beuningen en een protestmars van Rotterdam naar Den Haag op zondag 26 juni, gevolgd door een actieprotest op het Malieveld in Den Haag op maandag 27 juni. Het mocht allemaal niet baten: staatssecretaris Halbe Zijlstra bleef in het Kamerdebat van maandagmiddag bij zijn standpunt om 200 miljoen te bezuinigen op kunst en cultuur.

'Mars der Beschaving'
Vrijdag 24 juni werd tijdens het Oerol-festival op Terschelling de aftrap gegeven voor de 'Mars der Beschaving' door op het strand een menselijke keten te vormen in de vorm van het logo van de demonstratie. Zondagavond om acht uur ging de eigenlijke mars in Rotterdam vanaf het Museum Boijmans van Beuningen van start. Einddoel was het 25 kilometer verderop gelegen Spui in Den Haag dat om half drie in de nacht bereikt werd.

Protestbijeenkomst op het Malieveld
De wandeltocht trok zo'n 1.000 deelnemers en leverde veel positieve reacties langs de weg op. In navolging van de mars werd maandag 27 juni in tropische hitte een protestmanifestatie gehouden op het Malieveld in Den Haag. Zo'n 10.000 betogende acteurs, kunstenaars, auteurs, cabaretiers en zangers spraken zich daar uit tegen de voorgenomen bezuinigingen op kunst & cultuur.

Bezuinigingen gaan door
De protesten hebben helaas geen invloed gehad op het besluit van de Tweede Kamer over de cultuurbezuinigingen die staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) wil doorvoeren. De coalitiepartijen noch de staatssecretaris bleken bereid de bezuinigingen van 200 miljoen gefaseerd in te voeren.

Uiteindelijk werd een 29-tal moties ingediend. Donderdag 30 juni worden de moties in stemming gebracht. Naar verwaching zullen dan alsnog een drietal moties aangenomen worden met betrekking tot. het Friestalig theatergezelschap Tryater, extra geld voor regio-orkesten om samen te gaan werken en Opera Zuid.