Gemeente Rotterdam

wethouder louwes ontvangt enquête mantelzorg

Mantelzorgers hebben meer ondersteuning nodig dan zij vragen

28 juni 2011 | Deelgemeente Hoogvliet | nieuwsbericht

Afgelopen donderdag heeft Wethouder Korrie Louwes (o.a. van participatie) de enquête "Mantelzorg" ontvangen Wethouder Louwes ontvangt enquête mantelzorg

Wethouder Louwes ontvangt enquête mantelzorg

Zij kreeg dit uit handen van de Hoogvlietse portefeuillehouder Welzijn, Ingeborg Hoogveld. Het onderzoek onder mantelzorgers in Hoogvliet is uitgevoerd door de Mantelzorgkring Hoogvliet en is uitgezet door 14 samenwerkende organisaties. De enquête is bedoeld om de behoefte van mantelzorgers in beeld te brengen, zodat organisaties hun aanpak hierop af kunnen stemmen.

Er is in Rotterdam zorg over het aantal zwaar- en overbelaste mantelzorgers. In de enquête is gevraagd naar de belasting die mantelzorgers ervaren.

Relatieve onbekendheid
In het onderzoek is gevraagd naar zowel de behoefte aan mantelzorgondersteuning als naar het gebruik ervan. Het blijkt dat de behoefte aan mantelzorgondersteuning groter is dan het feitelijke gebruik. Dit zou volgens het onderzoek te maken hebben met de relatieve onbekendheid met mantelzorgondersteuning en de mogelijkheden die er zijn. Opvallend is dat er zoveel mantelzorgers zijn die al meerdere jaren meer dan 10 uur zorg per week geven aan partners, gezin of ouders.

Ook is gevraagd naar de redenen die een mantelzorger ervan weerhoudt om ondersteuning te vragen. De belangrijkste reden (43%) is dat zij zich niet zien als mantelzorger die ondersteuning nodig heeft. Mantelzorgers voelen zich vaak geen mantelzorger. Het wordt door hen als vanzelfsprekend gezien dat zij voor man, ouders of gezin zorgen, is een van de conclusies. Het aanwezige aanbod aan ondersteuning voor deze groep zal dus ook niet als zodanig herkend en gevonden worden. Tegelijkertijd blijkt echter dat de behoefte aan professionele ondersteuning daadwerkelijk groter is dan de mate waarin mantelzorgers daar gebruik van maken.

Uitdaging voor de Mantelzorgkring
De uitvoerder van de enquête, de Mantelzorgkring ziet zich voor een uitdaging gesteld. Zo zal met de resultaten van de enquête in de hand, de focus meer gelegd worden op het meer bekendheid geven bij mantelzorgers over de ondersteuning die zij kunnen krijgen en wat de verschillende organisaties daarin te bieden hebben. Ook zal er nadrukkelijker gekeken worden naar het soort ondersteuning die mantelzorgers nodig hebben of waar veel behoefte aan is, of waar de behoefte beduidend groter is dan het feitelijke gebruik.

De Mantelzorgkring ziet naar aanleiding van de resultaten van de enquête de mantelzorgers een uitdaging om deze groep actiever te benaderen en het gesprek met hen aan te gaan om te peilen op welke wijze zij ondersteuning nodig hebben. Ook zal de kring nagaan op welke manier zij mantelzorgers op een positieve manier kunnen stimuleren om bij (dreigende) overbelasting daadwerkelijk ondersteuning te vragen.

Deelnemende organisaties aan de MantelzorgKring zijn:

Argos Zorggroep locaties Meeuwenhof en Breede Vliet, Humanitas-Hoogvliet locaties verzorgingshuis en thuiszorg, Zorggroep Rijnmond locaties Siloam en Westerstein, Thuiszorg Rotterdam locatie Hoogvliet, Oproepcentrale Vrijwillige Ondersteuning Thuis, Maatschappelijk werk (onderdeel CVD) locatie Hoogvliet, Stichting Welzijn Hoogvliet (SWH), Consulent Mantelzorg deelgemeente Hoogvliet, Delta Psychiatrisch Centrum, Stichting MEE Rotterdam, Philadelphia locatie Hoogvliet, Pameijer locaties Hoogvliet, Deelgemeente Hoogvliet met o.a. VraagWijzer.