Stichting FOM 28 juni 2011

Interface kristal-vloeistof zichtbaar gemaakt

Vidi-onderzoeker dr. Peter Schall en FOM-promovendus Triet Dang van het Institute of Physics publiceerden hun resultaten op 24 juni op de cover van het vakblad Advanced Materials.
Hoe wordt de kern van een kristal gevormd en hoe groeit deze op een atomische schaal? De interface tussen een kristal en zijn vloeibare toestand is van cruciaal belang voor het inzicht in hoe kristallen ontstaan en groeien. Echter, deze interface is moeilijk te visualiseren op een atomische schaal. Vidi-onderzoeker dr. Peter Schall en FOM-promovendus Triet Dang van het Institute of Physics* zijn er met collega-onderzoekers in geslaagd om de interface te visualiseren door gebruik te maken van colloïdale deeltjes die duizend keer groter zijn dan atomen. Hun publicatie verscheen op 24 juni op de cover van het vakblad Advanced Materials.

De onderzoekers gebruikten thermo-gevoelige colloïdale deeltjes om grote colloïdale kristallen te laten groeien vergelijkbaar met hun atomische tegenhanger. Zij hebben drie-dimensionale beelden verkregen van de interfaces tussen de kristallen en hun vloeibare toestand op de schaal van de deeltjes. Deze directe beelden laten zien hoe de regelmatige structuur en symmetrie van de kristallen veranderen naar de lokale ordening en symmetrie van vloeistof. Dit is een oude vraag die tot op heden niet direct beantwoord kon worden over vaste stoffen op een atomische schaal.


* Sinds begin 2011 zijn het Instituut voor Hoge Energie Fysica (IHEF), het Instituut voor Theoretische Fysica Amsterdam (ITFA), en het Van der Waals-Zeeman Instituut (WZI) voor experimentele fysica samengevoegd tot één Institute of Physics (IoP).

Referentie
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/adma.201004599/abstract;jses sionid=45147DA16FD387AEFA381EBEC88132BF.d01t02

Informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met dr. Peter Schall, Van der Waals-Zeeman Instituut, Universiteit van Amsterdam, telefoon (020) 525 63 14.