voeding aan het licht
28 juni 2011
Challengetest brengt gezondheidseffecten van voeding aan het licht
Een 'hoogvet challengetest' geven in de vorm van een vetrijke
zuiveldrank in gezonde mannen met overgewicht na 5-weekse inname van
een voedingssupplement, levert meer en betere informatie op over de
gezondheidseffecten van het supplement dan andere methoden. TNO heeft
aangetoond dat zo'n op metabolomics & proteomics gebaseerde 'hoogvet
challengetest' beter is dan een voedingsinterventie waarbij alleen
metingen in stabiele toestand worden verricht. Deze extra informatie
kan een waardevolle aanvulling zijn bij het onderbouwen van
gezondheidsclaims.
Een hoogvet challengetest bij gezonde mannen met overgewicht levert een
significant andere gezondheidstoestand na het consumeren van een
voedingssupplement., waardoor in een voedingsinterventie meer
informatie wordt verkregen over een veranderde gezondheidsstatus.
Mannen in de voedingsinterventiegroep vertoonden een veranderd eiwit-
en hormoonmetabolisme, verlaagde ontstekingsreactie en oxidatieve
stress respons ten opzichte van de controlegroep. De resultaten van de
studie zijn gepubliceerd in Metabolomics (Pellis et al. DOI
10.1007/s11306-011-0320-5).
Onderzoek
Tijdens het onderzoek kregen 36 gezonde mannen met overgewicht
gedurende vijf weken elke dag een voedingssupplement toegediend, met
als doel de oxidatieve stress en ontsteking te verminderen. Het door
TNO samengestelde supplement bestaat uit resveratrol, groene
thee-extract, vitamine E, vitamine C, visolie en tomaten. Net voor, en
1, 2, 3, 4 en 6 uur na het nuttigen van de hoogvet challengetest werden
met behulp van nutrigenomics technologie 231 plasma metabolieten en
eiwitten gemeten. Dit maakte het mogelijk nauwkeurig de respons van het
koolhydraat-, eiwit- en vetmetabolisme te karakteriseren, evenals
processen op het gebied van ontsteking, hormoonhuishouding en
oxidatieve stress.
Challengetest
Ben van Ommen, Principal Scientist en programmadirecteur Systeem
Biologie bij TNO: "Gezondheid wordt steeds meer gezien als iemands
vermogen zich voortdurend aan te passen aan veranderingen (stressoren).
Het lichaam heeft dagelijks te maken met 'stressoren', vooral op het
gebied van de stofwisseling (het verteren van maaltijden) en ontsteking
(bacteriën, virussen en lichaamsvreemde stoffen). Door het meten van de
respons op zo'n 'stressor' wordt een indicatie van de gezondheidsstatus
van een persoon verkregen."
bericht 2011-34