voeding aan het licht

28 juni 2011

Challengetest brengt gezondheidseffecten van voeding aan het licht

Een 'hoogvet challengetest' geven in de vorm van een vetrijke zuiveldrank in gezonde mannen met overgewicht na 5-weekse inname van een voedingssupplement, levert meer en betere informatie op over de gezondheidseffecten van het supplement dan andere methoden. TNO heeft aangetoond dat zo'n op metabolomics & proteomics gebaseerde 'hoogvet challengetest' beter is dan een voedingsinterventie waarbij alleen metingen in stabiele toestand worden verricht. Deze extra informatie kan een waardevolle aanvulling zijn bij het onderbouwen van gezondheidsclaims.

Een hoogvet challengetest bij gezonde mannen met overgewicht levert een significant andere gezondheidstoestand na het consumeren van een voedingssupplement., waardoor in een voedingsinterventie meer informatie wordt verkregen over een veranderde gezondheidsstatus. Mannen in de voedingsinterventiegroep vertoonden een veranderd eiwit- en hormoonmetabolisme, verlaagde ontstekingsreactie en oxidatieve stress respons ten opzichte van de controlegroep. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in Metabolomics (Pellis et al. DOI 10.1007/s11306-011-0320-5).

Onderzoek

Tijdens het onderzoek kregen 36 gezonde mannen met overgewicht gedurende vijf weken elke dag een voedingssupplement toegediend, met als doel de oxidatieve stress en ontsteking te verminderen. Het door TNO samengestelde supplement bestaat uit resveratrol, groene thee-extract, vitamine E, vitamine C, visolie en tomaten. Net voor, en 1, 2, 3, 4 en 6 uur na het nuttigen van de hoogvet challengetest werden met behulp van nutrigenomics technologie 231 plasma metabolieten en eiwitten gemeten. Dit maakte het mogelijk nauwkeurig de respons van het koolhydraat-, eiwit- en vetmetabolisme te karakteriseren, evenals processen op het gebied van ontsteking, hormoonhuishouding en oxidatieve stress.

Challengetest

Ben van Ommen, Principal Scientist en programmadirecteur Systeem Biologie bij TNO: "Gezondheid wordt steeds meer gezien als iemands vermogen zich voortdurend aan te passen aan veranderingen (stressoren). Het lichaam heeft dagelijks te maken met 'stressoren', vooral op het gebied van de stofwisseling (het verteren van maaltijden) en ontsteking (bacteriën, virussen en lichaamsvreemde stoffen). Door het meten van de respons op zo'n 'stressor' wordt een indicatie van de gezondheidsstatus van een persoon verkregen."
bericht 2011-34