Unie van Waterschappen

Dinsdag, 28. Juni 2011

Congres Digitale Agenda

In navolging van Europese Digitale Agenda is Nederland ook met een Digitale Agenda gekomen. De Nederlandse Digitale Agenda sluit aan bij de Europese Digitale Agenda en bij de aanpak om de regeldruk te verminderen.

De agenda is nadrukkelijk gericht op het bedrijfsleven en focust vooral op hoe ICT slim kan worden ingezet voor groei en welvaart. Bij een succesvolle implementatie wordt een krachtige impuls aan innovatie en economische groei verwacht. ICT moet grootschalig worden ingezet om regeldruk voor bedrijven substantieel te verminderen en arbeidsproductiviteit te verhogen.

Efficienter werken en groeien

Om bedrijven de kans te geven om efficiënter te werken en te groeien en een kleine krachtige overheid te realiseren wordt een elektronisch ondernemingsdossier opgezet. Bedrijven vullen dit dossier eenmalig en machtigen de overheid vervolgens om dit dossier in te zien. Daarnaast krijgen ondernemers het recht op elektronisch zakendoen met de overheid.

Eén Europese digitale markt

Om samenwerking in de ketens te bevorderen zal het gebruik van standaarden bevorderd worden. Om ondernemers de kans te geven om te groeien zal de overheid open data inzetten als grondstof voor nieuwe innovatieve diensten. Om te kunnen profiteren van de groeimogelijkheden van één Europese digitale markt moeten bestaande barrières voor internationale handel via internet verdwijnen.

Open internet en goede concurrentie

Nederland heeft op dit moment een sterke positie in breedband, maar om aan de groeiende vraag te blijven voldoen moet er blijvend worden geïnvesteerd. In de agenda geeft het kabinet aan hoe er moet worden voorzien in een landelijke dekkend netwerk met speciale aandacht voor de buitengebieden. Hierbij is het uitgangspunt dat de markt aan zet is. Verder hecht het kabinet aan open internet en goede concurrentie.

Investeren in ICT

Uitval en misbruik van ICT, bijvoorbeeld bij inbreuk op de persoonsgegevens, leiden tot afnemend vertrouwen. Dit kan een rem zijn op het gebruik van ICT. Het moet mogelijk zijn om veilig zaken online te doen op een schone computer. ICT ontwikkelingen vereisen niet alleen investeringen in technologie, maar ook in organisatie. Er zijn meer mensen nodig die ICT kunnen vertalen binnen het bedrijf. Ook moet er in ICT onderzoek geïnvesteerd worden.

Interessant voor de waterschappen

Voor de waterschappen bevat de Nederlandse Digitale Agenda een aantal interessante ontwikkelingen. Het gaat dan met name om de acties om de regeldruk voor het bedrijfsleven te verlagen, zoals het ondernemingsdossier en ontsluiten van overheidsinformatie, het recht op elektronisch zakendoen voor bedrijven, het gebruik van standaarden en het gebruik van open data. De Unie van Waterschappen zal deze ontwikkelingen volgen.

Het hele rapport is te vinden op www.rijksoverheid.nl/digitaleagenda en heeft betrekking op de periode 2011-2014.