Groen!

Na CREG-studie tijd voor beslissingen

door Kristof Calvo (federaal parlementslid) op 28 juni 2011 in "Klimaat en energie"

Ecolo en Groen! verwelkomen de CREG-studie rond bevoorradingszekerheid als een belangrijk en noodzakelijk signaal. âDe studie bevestigt dat een gefaseerde kernuitstap mogelijk is, maar de CREG zegt terecht dat maatregelen op korte termijn noodzakelijk zijn. Na deze studie is het echt tijd om te beslissen en de kernuitstap te bevestigenâ, menen Kamerleden Kristof Calvo (Groen!) en Olivier Deleuze (Ecolo).

De CREG meent terecht dat haar aanbevelingen aan de federale regering rond bevoorradingszekerheid van 2007 dode letter zijn gebleven. "Energieminister Paul Magnette (PS) heeft nagelaten die maatregelen in te voeren", meent Calvo. Calvo en Deleuze zien minstens drie mogelijkheden om snel vooruitgang te boeken: energiebesparing, een openbare aanbesteding voor extra capaciteit en minder administratieve rompslomp bij investeringen. De mogelijkheid om een openbare aanbesteding te organiseren bestaat al geruime tijd in de Elektriciteitswet, maar werd voorlopig nog niet gebruikt.

"Groen! en Ecolo stellen al geruime tijd voor om zulke maatregelen te nemen. De CREG-studie is de zoveelste waarschuwing. Door de onduidelijkheid over de kernuitstap en het non-beleid van de regering hebben we de laatste jaren kostbare tijd verloren. De CREG-studie toont vooral dat we moeten beslissen", meent Groen!-Kamerlid Kristof Calvo.

Groen! en Ecolo wensen een hoorzitting met de CREG in de Kamercommissie Bedrijfsleven over de studie. Zo kan het debat over de cijfers verder worden gevoerd. De studie houdt bijvoorbeeld geen rekening met het potentieel aan energiebesparing. "Het is bovendien ook uitkijken naar de complete investeringsanalyse van de regionale regulatoren en de studie rond 100% hernieuwbare energie in 2050, besteld door de vier ministers van Energie", aldus nog Calvo.

In geval van ongewijzigd beleid is de bevoorradingszekerheid in de toekomst inderdaad mogelijk een probleem. "Maar zo ver hoeft het natuurlijk niet te komen. Nu is er maar één antwoord meer mogelijk: een actieplan zoals Duitsland met een kernuitstap en bijkomende investeringen in energiebesparing en hernieuwbare energie, gefinancieerd met de winsten van Electrabel", besluit Calvo.

IFRAME:
http://www.facebook.com/plugins/like.php?app_id=157508420984521&href=ht tp%3A%2F%2Fgroen.be%2Factualiteit%2FPersbericht-na-creg-studie-tijd-voo r-beslissingen_2242.aspx&send=false&layout=standard&width=450&show_face s=true&action=recommend&colorscheme=light&font&height=80

Contact: Kristof Calvo -