Rijksoverheid

Ondernemers aan de slag met virtuele training voor hulpverleners

Nieuwsbericht | 27-06-2011

Hulpverleners die trainen in een 3D-omgeving, die virtueel rampen oefenen of in gamevorm leren omgaan met een bepaalde situatie; dit zijn drie voorbeelden van 17 projecten die financiële ondersteuning krijgen van het ministerie van Veiligheid en Justitie om de haalbaarheid van hun project te onderzoeken.

De projecten krijgen de ondersteuning vanuit het Small Business Innovation Research (SBIR)-programma `Simulatie en Serious Gaming'. Voor de haalbaarheidsonderzoeken is in totaal ongeveer 40.000 euro per project beschikbaar.

"Voorbereiden, oefenen en trainen, daar draait het om voor onze hulpverleners. Zo kunnen ze op elke situatie inspelen. `Real life' trainen is vaak zeer kostbaar. Dankzij virtuele trainingen gaat kostenbesparing niet ten koste van kwaliteit, aldus minister Opstelten van Veiligheid en Justitie.

Elk SBIR-programma bestaat uit drie fasen, namelijk onderzoek naar de haalbaarheid van een innovatie, onderzoek en ontwikkeling van de innovatie, en tot slot het op de markt brengen van een product, dienst of proces. Aan deze laatste fase draagt de overheid niet bij.

Maatschappelijke Innovatie Agenda Veiligheid

SBIR wordt namens de Rijksoverheid uitgevoerd door Agentschap NL. De SBIR `Simulatie en Serious Gaming' is onderdeel van Maatschappelijke Innovatie Agenda Veiligheid (MIA-V). De MIA-V is een samenwerkingsverband van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Defensie, Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en Veiligheid en Justitie.