Algemene Onderwijsbond

Meer geld naar contacttijd hbo, minder naar bureaucratie

Te veel gaat in het hbo gaat naar bureaucratie in het hoger onderwijs. In een brief aan de Tweede Kamer pleit de AOb voor vaste normen hoeveel geld er besteed moet worden aan contacttijd met studenten en een werkbare student/docent ratio. De kamer debateert vandaag over de plannen.

Publieke middelen moeten worden ingezet voor het doel waarvoor deze worden verstrekt. Naar de mening van de Algemene Onderwijsbond zijn er te weinig garanties dat het publieke geld in het hoger onderwijs ook daadwerkelijk wordt geïnvesteerd in het geven van goed onderwijs; het zogenaamde primaire proces. Topsalarissen en buitenlandse investeringen zijn slechts twee voorbeelden van uitgaven die ten koste gaan van die kerntaak.
De Tweede Kamer heeft onlangs een bijeenkomst over overhead in het hbo gehouden. Daaruit bleek dat een zorgwekkend klein aandeel van de publieke middelen daadwerkelijk werd ingezet voor contacttijd met hoog gekwalificeerde docenten. De AOb wijst in dit verband op het gegeven dat tegenover de huidige onderzoeksactiviteiten in het hbo niet de benodigde bekostiging staat. Hierdoor ontstaat grote druk op de onderwijsactiviteiten. Ook de scheefgegroeide verhouding tussen onderwijsgevend- en beheerspersoneel veroorzaakt druk op het primaire proces. De AOb pleit voor meting en normering van de overhead vanuit het primair proces: contacttijd met hoog gekwalificeerde docenten. Het is hoog tijd voor richtinggevende normen voor wat betreft contacttijd en student-docent ratio`s.

Download de brief van de AOb hieronder.

Zie het origineel
Mocht u niet beschikken over de voor PDF-documenten noodzakelijke reader dan kunt u deze via onderstaande button downloaden.