Gemeente Haaren


Gemeente besluit over toekomstplannen voetbalvereniging Nemelaer

Op 21 juni 2011 besloot het college van burgemeester en wethouders om geen principemedewerking te verlenen aan de bouw van een nieuwe kantine voor Voetbalvereniging Nemelaer. Ook verleent het college geen medewerking aan de huisvesting van de Katholieke Bond van Ouderen (KBO) in de huidige kantine van Nemelaer.

Nieuwe kantine

De huidige kantine van Nemelaer is meer dan 30 jaar oud. Het bestuur van de voetbalvereniging wil een nieuwe kantine bouwen die de komende 20 a 30 jaar voldoet aan alle eisen. De geplande plek van de nieuwe kantine past niet binnen het bestemmingsplan.

Aanpassing van het bestemmingsplan vindt het college op dit moment ongewenst. Vanwege de verhuizing van de milieustraat komt er in de buurt van de sportvelden een flinke strook grond vrij. Daarom is het nodig om voor dat gebied een totale visie te ontwikkelen, waarin ook de sportvelden worden meegenomen.

Daarnaast is het college van mening dat de voetbalvereniging nog genoeg mogelijkheden heeft binnen het bestemmingsplan. Het is niet noodzakelijk om het bestemmingsplan aan te passen om een nieuwe kantine te kunnen bouwen.

Huisvesting KBO

De KBO wil de huidige kantine van Nemelaer huren voor haar activiteiten. Ze willen graag een eigen accommodatie en voor Nemelaer betekent dat extra inkomsten en vrijwilligers. Op basis van het bestemmingsplan is dit echter niet toegestaan. De gronden zijn bestemd voor sportactiviteiten. De KBO is geen sportvereniging, dus is er sprake van strijdig gebruik wanneer de KBO de kantine in gebruik neemt. Daarnaast is het een ongewenste ontwikkeling om organisaties als de KBO te huisvesten op sportterreinen. Sportterreinen zijn bedoeld voor sportactiviteiten. Een wildgroei aan andere activiteiten is op die locaties ongewenst. Het is natuurlijk niet zo dat vestiging van de KBO op het Nemelaer terrein per direct een wildgroei aan activiteiten zou veroorzaken, maar er wordt wel een precedent geschapen. Vooral daarom is het een ongewenste ontwikkeling.