Unie van Waterschappen
Dinsdag, 28. Juni 2011
UvW voert watertoets uit op structuurvisie Infrastructuur en Ruimte
Het Ministerie van Infrastructuur en Ruimte heeft haar ambities, belangen en opgaven tot 2040 opgeschreven in de 'Ontwerp structuurvisie Infrastructuur en Ruimte'. Met de Unie van Waterschappen als regisseur wordt deze zomer een watertoets op het plan uitgevoerd.
Vanuit de Unie van Waterschappen was Rob Uijterlinde betrokken bij de 'wateronderdelen' van het plan. Hij geeft aan dat in de structuurvisie duidelijk de filosofie uit het regeerakkoord terug komt.
Verbeteren economische structuur
"Het kabinet stelt het verbeteren van de economische structuur voorop en dat zie je ook terug in deze structuurvisie. Onderwerpen als bereikbaarheid en mobiliteit staan er prominent in, terwijl er minder aandacht voor natuur is."
Aanknopingspunten
Meer aanknopingspunten ziet Uijterlinde in Nationaal belang 9. Deze is omschreven als 'Ruimte voor waterveiligheid, een duurzame zoetwatervoorziening en klimaatbestendige stedelijke (her)ontwikkeling'.
Meebewegen met natuurlijke processen
"Het gaat hier niet alleen om behoud, maar ook om ontwikkeling. Samen met het DG Water van het ministerie hebben we gestoeid om het Deltaprogramma er goed in te krijgen. Opvallend is de keuze om 'mee te bewegen met natuurlijke processen'. Ook dat is een ankerpunt waar we mee verder kunnen, al moet dit de komende jaren nog wel verzilverd worden in de verdere gebiedsgerichte uitwerking van deze structuurvisie."
Voorheen werd het water veelal genoemd als belangrijk ordenend principe. Hoe zit dat in deze structuurvisie?
Ankerpunten uit Nationaal Waterplan
Uijterlinde: "Tussen de regels door kun je dat er wel uithalen, maar het staat er wat indirect. Ook als je kijkt naar het Nationaal Waterplan dan is het watergedeelte in deze structuurvisie een behoorlijke indikking daarvan. Maar het belangrijkste is dat de belangrijke ankerpunten uit het Nationaal Waterplan er wel inzitten."
Watertoets op structuurvisie
Gaandeweg het proces ontstond bij de Unie van Waterschappen het idee om een watertoets op de structuurvisie uit te voeren. Door de enorme tijdsdruk is ervoor gekozen om dit te laten samen vallen met de inspraakperiode die deze zomer plaatsvindt.
Initiatief voor watertoets
Uijterlinde geeft aan dat de Unie van Waterschappen het initiatief neemt voor deze watertoets. In de maanden juni en juli wordt met experts van Rijkswaterstaat en waterschappen het plan doorgenomen. Vervolgens worden in de maand augustus de bevindingen voorgelegd aan een bredere groep.
De in de evaluatie opgedane kennis wordt door de deelnemers van de Unie en waterschappen meegenomen.
Bron: Helpdesk Water