Productschap Vis


`SER - Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen in de versnelling'

`SER - Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen in de versnelling' Afgelopen dinsdag 21 juni hield de SER in samenwerking met MVO Nederland een bijeenkomst gericht op Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, of kort gezegd IMVO. De heer Doeke Faber (voorzitter Productschap Vis), Inger Wilms (Productschap Vis) en Anne-marie Kats (Visfederatie) waren aanwezig en hebben diverse workshops op dit gebied gevolgd.

Wat houdt het thema IMVO nu eigenlijk in? Dit werd goed weergegeven in de openingsspeeches van SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan en de directeur van MVO Nederland Willem Lageweg. IMVO is onderdeel van duurzame globalisering. Je neemt als ondernemer je maatschappelijke verantwoordelijkheid door te zorgen dat de producten of diensten die je levert duurzaam zijn. Daarbij is duurzaamheid verwoord als goed voor mens (people), milieu (planet) en economie (profit). Maatschappelijk verantwoord ondernemen begint bij de eigen onderneming, en strekt zich uit tot in achterliggende ketens in de vorm van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen.

In de workshops werd aandacht besteed aan hoe bijvoorbeeld brancheorganisaties IMVO kunnen stimuleren. Een van de kernpunten hierbij was dat transparantie in de keten erg belangrijk is. Transparantie kan in vele vormen voorkomen, maar een voorbeeld is het produceren van een maatschappelijk verantwoord (jaar)verslag. Het produceren van zo'n verslag leidt vaak tot belangrijke en behulpzame analyses, motiveert personeel, bevordert kennisuitwisseling en kan leiden tot innovatie bij de eigen ondernemingen of andere ondernemingen in aanverwante sectoren. Vanuit de deelnemers werd aangegeven dat naast stimuleren van IMVO, transparantie ook kan leiden tot discussie tussen verschillende stakeholders; bijvoorbeeld `het is nog niet goed genoeg'. Hierop werd het advies gegeven om de diverse stakeholders mede-eigenaar van het proces naar verduurzaming te maken. Alleen op de hoogte brengen is niet genoeg. Samenwerken moet het uitgangspunt zijn.

Door de sprekers en deelnemers in de zaal werd nog eens benadrukt dat er niet zoiets bestaat als een standaard voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Voor elk bedrijf of sector gelden andere thema's die van belang zijn en de specifieke principes en uitgangspunten veranderen voortdurend. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is dus een proces waarbij de onderliggende standaard zich verder blijft ontwikkelen.

Onderdeel van de workshops was ook een zogenaamde ketensimulator, waarbij gebruik werd gemaakt van moderne techniek om bepaalde cases uit het bedrijfsleven te simuleren. Gevraagd werd aan de deelnemers om een lijst van acties op de juiste volgorde te zetten in reactie op een casus. Een goede manier om inzicht te krijgen in IMVO en de mogelijkheden tot versterken van IMVO in de keten.

De ochtend werd afgesloten met een gesprek over dilemma's en kansen in IMVO, gevolgd door een toespraak van Henk Bleker, staatssecretaris van het ministerie van EL&I.