Productschap Vis


Doggerbank-voorstel Noordzee RAC

Doggerbank-voorstel Noordzee RAC De Noordzee Adviesraad (NS RAC) heeft het op zich genomen om een internationaal voorstel te schrijven voor het management van de Doggerbank. De Doggerbank is door Duitsland en Nederland aangemeld bij de Europese Commissie als Natura 2000-gebied. Het Verenigd Koninkrijk is ook van plan om het Engelse deel van de Doggerbank aan te melden. Alleen de Denen hebben (nog) geen plannen voor aanmelding van het gebied.

Om te voorkomen dat er vier verschillende managementregimes gaan gelden, wordt door een werkgroep van de NS RAC gewerkt aan het bijeen brengen van kennis over de Doggerbank. Hierbij wordt de natuur in het gebied in kaart gebracht, maar ook de verschillende vormen van visserij. Op basis van deze kennis worden kaarten gemaakt, die moeten leiden tot een gezamenlijk voorstel voor het beheer van het hele gebied. Oorspronkelijk hoorde het opstellen van beheer van het Nederlandse deel van de Doggerbank tot het FIMPAS (Fisheries Management in Marine Protected Areas)-project. Vanwege de internationale betekenis van het gebied, is ervoor gekozen om een internationale aanpak te kiezen. Het voorstel van de NS RAC zal wel aan de FIMPAS-stuurgroep worden gedaan en deze herfst worden besproken tijdens een FIMPAS-workshop.

Vissers die kennis willen en kunnen inbrengen over het gebied worden uitgenodigd om zich aan te melden bij mw. C. Seip-Markensteijn, telefoon 070-3369612.