Gemeente Helden

Maximale vrijheid voor inwoners en bedrijven

"Voor iedereen gelden straks dezelfde regels en is er maximale vrijheid voor inwoners en ondernemers in alle woongebieden in heel de gemeente Peel en Maas." Zo vat projectwethouder Geert Segers kort en bondig de uitgangspunten voor de nieuwe bestemmingsplannen in de kernen samen. Momenteel vindt een actualisatieslag plaats. De uitgangspunten die de gemeenteraad eind mei 2011 unaniem heeft vastgesteld, zijn daarbij richtinggevend voor de verdere uitwerking. De eerste concept bestemmingsplannen zijn binnenkort (zie aankondiging elders in deze uitgave) in te zien. Waarom is de actualisatie nodig en wat wordt de nieuwe richting voor de kernen?

"Momenteel kent de gemeente Peel en Maas ruim vijftig verschillende bestemmingsplannen voor de kernen: plannen met verschillende regels en werkwijzen", vertelt projectwethouder Geert Segers. "Deze zijn afkomstig uit de toenmalige gemeenten die inmiddels samen de gemeente Peel en Maas vormen. Het zijn plannen die veelal ouder zijn dan tien jaar en vanuit nieuwe wetgeving uiterlijk 1 juli 2013 geactualiseerd moeten zijn." De bestemmingsplannen kernen hebben dat betrekking op de woongebieden binnen de gemeente en niet op de bedrijventerreinen en het buitengebied. Hiervoor worden aparte bestemmingsplannen opgesteld. Voor de kernen wil de gemeente terug naar in totaal zes bestemmingsplannen. Deze plannen geven aan waarvoor gronden of gebouwen gebruikt mogen worden en wat er gebouwd mag worden. Denk daarbij aan woningen, bedrijven en detailhandel.

Uitgangspunten bestemmingsplannen kernen

Projectwethouder Geert Segers: "Wij willen als gemeente graag alle bouw- en gebruiksregels soepeler maken, zodat er voor inwoners en bedrijven maximale vrijheid komt en overal zoveel mogelijk dezelfde regels gelden. Het wordt mogelijk om creatiever en naar eigen behoefte te bouwen", vervolgt Geert Segers. "Pure winst, omdat we zo de inwoners centraal stellen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de mantelzorgers. Zij zorgen veelal voor langere tijd intensief voor hun zieke familieleden, vrienden of buren. Dat is een waardevolle en dankbare bijdrage in onze maatschappij, die we als gemeente graag ondersteunen. Daarom is één van de nieuwe uitgangspunten voor de bestemmingsplannen kernen dat een bijgebouw gebruikt mag worden voor mantelzorg."

Uitbouw en bijgebouw veelal vergunningsvrij

Een ander uitgangspunt betreft het aantal vierkante meter aan bijgebouwen bij een woning. Dat varieert momenteel tussen de 70m2 en 200m2. In de toekomst wordt dat standaard 200m2 per woning. Alleen bij kleinere kavels wordt die mogelijkheid ingeperkt door een maximale bebouwing van 75% van het achtererfgebied toe te staan. Bebouwing tot vijf meter hoog op het achtererf, passend in het bestemmingsplan, is daarmee vergunningsvrij. Geert Segers: "In veruit de meeste gevallen kunnen bewoners met deze nieuwe bestemmingsplanregels vergunningsvrij een uitbouw van hun woning of bijgebouwen realiseren. Bij woonbestemmingen is daarnaast tot maximaal 45m2 bedrijfsruimte (voor aan huis verbonden beroepen/bedrijven) toegestaan. Daarbij moet parkeren wel op eigen terrein opgelost worden. Ook aan kleinschalige verblijfsrecreatieve voorzieningen wordt ruimte geboden."

Uitwerking uitgangspunten naar regels

De uitgangspunten worden uitgewerkt in de daadwerkelijke bestemmingsplannen. Bij elke bestemmingsplan wordt per kern een inloopbijeenkomst georganiseerd om informatie te geven over de nieuwe regels. Voor het eerste bestemmingsplan, voor de kernen Beringe, Egchel, Grashoek en Koningslust, vinden deze bijeenkomsten begin juli plaats. De nieuwe bestemmingsplannen zijn straks ook digitaal raadpleegbaar. Dat maakt het ook gebruiksvriendelijker.

Download hier de Uitgangspuntennotitie

Zie het origineel