EU-Conferentie in het Vredespaleis 28 juni 2011

Persbericht van Europees Parlement Den Haag

Op dinsdag 28 juni wordt van 16.00 tot 19.00 uur in het Vredespaleis een internationale conferentie over de Europese Unie (EU) gehouden. Het doel van de bijeenkomst is opheldering te verschaffen over de aard van de EU en de plaats van de Unie in het volkenrecht. De conferentie wordt georganiseerd in het licht van de volgende ontwikkelingen:

- De Nederlandse Raad van State heeft in zijn advies van 2004 over de Grondwet voor Europa geconstateerd dat de EU niet meer past in de traditionele categorieën van (bonds)staten en statenbonden.

- In zijn advies over het Verdrag van Lissabon uit 2008 wierp de Raad vervolgens de vraag op in welke richting de Unie zich wél zal ontwikkelen.

- Tijdens de parlementaire behandeling van het Verdrag van Lissabon is vanuit de Tweede Kamer naar voren gebracht dat de EU na de verwerping van de Grondwet voor Europa niet langer in de richting van een federale staat gaat, maar een andere weg is ingeslagen. De Tweede Kamer heeft deze visie neergelegd in een motie van 11 november 2008, waarin de EU wordt omschreven als een samenwerkingsverband van soevereine staten, waarin de burgers van de lidstaten ook burgers van de Unie zijn.

- Deze definitie is door de regering overgenomen en in het debat over de Staat van de Unie op 26 mei j.l. opnieuw onderschreven.

Consequenties

Deze visie op het Verdrag van Lissabon houdt een belangrijke vernieuwing van het volkenrecht in. De EU is namelijk geen staat geworden, maar vormt wel een democratie. Volgens het heersende stelsel van internationale betrekkingen hoort het begrip democratie bij een staat en kan er in de samenwerking tussen staten geen sprake van democratie zijn. De opvatting dat de EU krachtens het Verdrag van Lissabon is ingericht als een democratisch verband van staten en burgers, impliceert dan ook dat de Unie een nieuw verschijnsel in het internationaal recht is. Deze visie dient derhalve grondig te worden getoetst.

Conferentie

De organisatoren van de conferentie, het T.M.C. Asser Instituut, de Carnegie Stichting, CLEER, Euroknow en de bibliotheek van het Vredespaleis, beogen om -met financiële steun van het Vfonds- een forum te scheppen voor een diepgaande gedachtewisseling tussen volksvertegenwoordigers, wetenschappers, journalisten en beleidsambtenaren. De conferentie is niet alleen van theoretisch belang, maar heeft concrete gevolgen voor de verhouding tussen de Unie en de lidstaten en voor de communicatie met en betrokkenheid van de burgers.




Razende Robot Reporter