Ingezonden persbericht
Persbericht, Utrecht, 27 juni 2011
Bezuinig GGZ met visie
Alternatief voor volumebeheersing: aanscherpen beleid 'hulp door derden'
De NVVP begrijpt dat er bezuinigd moet worden, maar is van mening dat de beoogde bezuinigingsmaatregelen te grote nadelige gevolgen hebben voor de GGZ-sector. De GGZ zal ontoegankelijker en onbetaalbaarder worden, terwijl de GGZ geen luxezorg is.
De NVVP pleit voor bezuinigingen met visie. Dit kan bereikt worden door:
1. Aanscherping van 'hulp door derden' in de GGZ DBC-productstructuur, zowel bij vrijgevestigden als bij (gebudgetteerde) instellingen. Dit pakt gunstig uit voor cliënten én voor de overheid: de cliënt krijgt de zorg zoals die bedoeld is (hoofdzakelijk van de bevoegde BIG-geregistreerde psychotherapeuten zelf) én het heeft een remmend effect op het volume. Psychotherapeuten leveren alleen nog maar één-op-één zorg, en niet via de inzet van een lager geschoolde medewerker tegen de prijs van de BIG-geregistreerde psychotherapeut. Deze maatregel levert dus een kwaliteitsimpuls, maar zal bovenal een belangrijke stap vormen in de beheersing van het volume;
2. Invoering van een reële eigen bijdrage zorgbreed, niet alleen voor de GGZ.
Het beperken van hulp door derden en het invoeren van een eigen bijdrage zorgbreed, in combinatie met de taakstelling die de minister de sector heeft opgelegd, zijn forse maatregelen. Om die reden roept de NVVP de minister dan ook op om eerst deze maatregelen in te voeren, om daarna de maatregelen te evalueren.
Budgettering van vrijgevestigden blijft hiermee buiten schot. Deze maatregel is zeer ingrijpend, voor zowel de cliënten als de vrijgevestigde sector (2000 zorgaanbieders). Bovendien druist de maatregel in tegen de visie die ook de huidige minister heeft om gezonde prikkels in het systeem in te bouwen middels prestatiebekostiging. Vrijgevestigde psychotherapeuten worden al sinds 2008 gefinancierd en bekostigd op basis van prestaties en er wordt bovendien al jaren toegewerkt naar prestatiebekostiging in de rest van de GGZ. Budgettering van vrijgevestigden zou een enorme stap terug in de tijd zijn. Daarnaast brengt budgettering hoge administratieve lasten met zich mee voor alle partijen, terwijl deze slechts een kleine bijdrage oplevert. Ten slotte, budgettering haalt kwaliteitsstimulerende en innovatieve initiatieven uit de markt.
De NVVP pleit ook voor het intact houden van de eerstelijns psychologische zorg. Dat betekent dat deze zorg niet moet worden ontmanteld door én een verhoging van de eigen bijdrage én het terugbrengen van het aantal zittingen. Vergoeding van 8 zittingen via de Zorgverzekeringswet is cruciaal voor de toegankelijkheid van deze zorg en daarmee voor de positionering van de eerste lijn.
Kortom: een reële zorgbrede eigen bijdrage en een systeemaanpassing van de DBC-productstructuur door middel van begrenzing van de inzet van hulp door derden leveren in combinatie met de taakstelling die de minister de sector heeft opgelegd op de korte termijn de noodzakelijke besparingen op en is bovendien noodzakelijk om de GGZ-sector klaar te maken voor prestatiebekostiging.
Feiten NVVP.
In de eerste lijn worden in totaal circa 125.000 cliënten per jaar behandeld en in de tweedelijn een miljoen cliënten. Een vrijgevestigde therapeut, lid van de NVVP, behandelt per week gemiddeld 25 cliënten. In de eerste lijn zijn gemiddeld 7,5 zittingen nodig voordat een behandeling wordt beëindigd en in de tweede lijn is de gemiddelde doorlooptijd van een DBC 8 maanden.
Vrijgevestigden in de tweede lijn leveren circa 9% van de DBC's tegen zo'n 6% van de kosten.
Ingezonden persbericht