Auping en Van Gansewinkel nemen oude matrassen retour Eerste stap in gesloten productiecyclus
Deventer/Eindhoven, 27 juni 2011 - Koninklijke Auping bv en afvaldienstverlener en grondstoffenleverancier Van Gansewinkel hebben samen een retoursysteem voor matrassen ontwikkeld, het 'Auping Take Back System'. Oude matrassen kunnen worden ingeleverd en dienen als grondstof voor nieuwe producten. Hiermee zetten de partijen de eerste stap richting een Cradle to Cradle-principe voor matrassen (C2C(TM)).
Duurzaamheid staat centraal bij het Auping Take Back System. Bij de levering van een nieuwe matras neemt Auping de oude matras terug. Vervolgens wordt deze door Van Gansewinkel gerecycled. De aanwezige materialen krijgen daardoor een tweede leven als grondstof. De matrasveren worden bijvoorbeeld omgesmolten naar opnieuw te gebruiken staal. Latex en polyether worden onder andere verwerkt in ondertapijt en judomatten.
Ook gaat Van Gansewinkel het afvalmanagement op de productielocaties van Auping optimaliseren.
Gesloten cyclus
Met het retoursysteem voor matrassen zet Auping de eerste stap richting het C2C(TM)-principe voor matrassen. De beddenfabrikant wil zijn bedrijfsprocessen volledig C2C(TM) inrichten. Daarmee is Auping de eerste beddenfabrikant die produceert binnen een gesloten cyclus. Het doel is om alle producten de komende jaren 100% recyclebaar te maken en tegelijkertijd nog duurzamer en kwalitatief hoogstaander te produceren.
Afval bestaat niet
Auping en Van Gansewinkel hebben maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan. De handen ineenslaan voor de ontwikkeling van een retoursysteem was een logische stap, zegt Frank Auer, CEO van Auping. 'Met het Auping Take Back System worden materialen uit matrassen op een verantwoorde en milieubewuste wijze hergebruikt. Het past binnen ons beleid dat erop is gericht uiteindelijk volledig Cradle to Cradle te produceren.' Roger Beuting, regiodirecteur van Van Gansewinkel beaamt de natuurlijke samenwerking met Auping. 'Afval bestaat niet, is onze visie en dit maken we ook waar. Met onze kennis van materialen, recyclingprocessen en logistieke systemen geven we afval een tweede leven als grondstof. Het is zonde als matrassen op de vuilstort of afvalverbrandingsoven terechtkomen. We kunnen hier namelijk nog veel bruikbare grondstoffen uithalen,' zegt Beuting.
Auping en Van Gansewinkel hebben als doel een bijdrage te leveren in de strijd tegen grondstoffenschaarste en klimaatverandering. Recycling leidt in vrijwel alle gevallen tot CO2-reductie. Beide partijen zijn aangesloten bij het wetenschappelijke Cradle to Cradle-instituut EPEA.
Over Cradle to Cradle
Meer informatie over Cradle to Cradle is te vinden op de website
Over Auping
Koninklijke Auping bv is het grootste zelfstandige Nederlandse beddenbedrijf met drie productielocaties in Nederland. Vanaf 2013 wordt vanuit een nieuwe vestiging in Deventer geproduceerd, waarbij de 'Cradle to Cradle' filosofie wordt toegepast. Er zijn vestigingen in diverse Europese landen. Auping begon in 1888 als smederij in Deventer. Met de spiraalbodem zette Johannes Auping meer dan 120 jaar geleden een nieuwe trend. Het bedrijf specialiseerde zich daarna in spiraalbedden. Later kwamen daar matrassen en boxsprings bij. Zo ontwikkelde Auping zich tot de slaapspecialist en marktleider in Nederland. Door voortdurend te investeren in innovatie en ontwerp is Auping altijd trendsettend geweest in slaapcomfort. Daarbij ligt de focus op drie kerneigenschappen: ventilatie, ondersteuning en drukverlaging.
Auping werkt samen met wetenschappers en gerenommeerde ontwerpers aan bedden met uitstekende ventilatie, ondersteuning en drukverlaging. Kennis van het slaapproces en van innovatieve materialen en technieken vormen de basis van het unieke Auping comfort. Het vakmanschap, de toewijding en ervaring van de medewerkers staan borg voor duurzame kwaliteit en een hoge servicegraad. Meer informatie staat op
Over Van Gansewinkel Groep
Van Gansewinkel Groep is behalve als afvaldienstverlener ook actief als grondstoffen- en energieleverancier. Het afval- en milieuconcern is werkzaam in Benelux, Polen, Tsjechië, Hongarije, Frankrijk, Duitsland en Portugal. Met haar dochterbedrijven Van Gansewinkel, Coolrec, Maltha en AVR is Van Gansewinkel Groep actief in de gehele afvalketen. Bij de organisatie werken circa 7.000 mensen. Zij realiseren een jaaromzet van ¤ 1,1 miljard.
AAfval bestaat niet. Dat is het credo van Van Gansewinkel Groep. Centraal staat de visie dat afvalproducten als grondstof voor nieuwe producten dienen.
Noot voor de redactie,