Centrale bank van Suriname


Centrale Bank van Suriname
SRD doet het prima

De website van Bloomberg maakte, op vrijdag 24 juni 2011, een bericht wereldkundig waarin de Shilling van Kenia de slechtst presterende munteenheid in de wereld genoemd werd. Zijdelings werden in dit oordeel ook betrokken de Surinaamse dollar en de Rufiyaa van de Maladiven. Dit bericht lijkt eerst verschenen te zijn in de Business Daily van Nairobi. De associatie die men met de Keniaanse munt getracht heeft te maken is niet duidelijk. Wat vast staat is dat de CBvS met doelgericht beleid in Januari 2011 overging tot aanpassing van de officiële wisselkoers. Deze formele maatregel duidde op een devaluatie van 20%. Het is echter een feit dat een belangrijk deel van het transactieverkeer in de economie al ruim een jaar op basis van de nieuwe noteringen van de wisselkoers op de parallelmarkt opereerde. De koersaanpassing was dus een noodzakelijk correctie van macro-economische imperfecties. De economische prestaties zijn hierdoor juist vooruit gegaan. Kenmerkend hiervoor zijn omstandigheden zoals een stabiele koers en de rust op de valutamarkt, stabiele en zelfs toename van de monetaire reserves ten opzichte van December 2010, en absoluut geen stremming van de importhandel. Dit heeft geresulteerd in een stabiele koers en rust op de valutamarkt, een toename van de participatie van de banken in het deviezenverkeer, een stabiele- en zelfs groei van de monetaire reserve, vergeleken met december 2010. Belangrijk is ook dat er absoluut geen stremming plaatsvond van de importhandel. Ook dient opgemerkt te worden dat de Surinaamse dollar stabiel is gebleven vanaf de devaluatie en dat de inflatie(voornamelijk gedreven door de governmenttake bij de brandstofvoorziening en door importinflatie) een dalende trend begint te vertonen na de verwachte stijging in de eerste drie maanden na de aanpassing. Er is daarom geen reden voor een overdreven reactie. Suriname beschikt over voldoende reserves aan vreemde valuta voor dekking van onze munteenheid. Zowel binnenlandse als buitenlandse deskundigen zijn optimistisch gestemd over de economische ontwikkelingen in Suriname. De Raad van Bestuur van het IMF heeft recentelijk nog in haar eindconclusies van de laatste Artikel IV Missie aan Suriname geconcludeerd dat het huidig niveau van de wisselkoers van de Surinaamse dollar in lijn is met de economische verhoudingen. De geplande investeringen van multinationals en een toename van aanvragen van buitenlandse investeerders geven ook het vertrouwen aan in de Surinaamse economie. Onder omstandigheden waarbij er sprake is van het treffen van gepaste beleidsmaatregelen, kan niet van slechte performance gesproken worden maar juist van het corrigeren van misstanden die door zwak fiscaal beleid ontstaan waren.



De grootste uitdaging voor de monetaire autoriteiten blijft het bieden van weerstand aan factoren die inflatoire invloed uitoefenen. Inzet om duurzaam evenwicht bij de financiën van de Staat op middellang termijn te verwezenlijken, evenals het door de regering afgekondigde strak financieel beleid blijven daarom van essentieel belang. "

Paramaribo, 26 juni 2011 Centrale Bank van Suriname Dennis Samson Hoofd Voorlichting & Public Relations Tel : (597) 473741 ext. 310 Mobiel : (597) 8678598