Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 27-06-2011 Verenigingsraad steunt Woonbondalternatief huurbeleid Donner

De Verenigingsraad, het hoogste orgaan van de Woonbond, vindt het onbegrijpelijk dat minister Donner vast houdt aan zijn plannen om inkomenshuren te introduceren en de maximumhuren in schaarstegebieden met maximaal 25 punten op te trekken. De raad vindt dat de Woonbond een goed alternatief heeft dat extra huurinkomsten voor verhuurders mogelijk maakt, zonder de nadelen die aan de plannen van het kabinet kleven.

De nadelen van de kabinetsvoorstellen zijn evident. Ze leiden tot een huurexplosie in schaarstegebieden en leggen de doorstroming de doorstroming compleet stil. Het alternatief van de Woonbond heeft die nadelen niet.

Provinciale vertegenwoordigers Gelderland met Houd Huren Betaalbaar petten Sterker nog, het Woonbondalternatief voorziet in extra investeringen in nieuwbouw, isolatie, wijkvernieuwing en de aanpak van krimp, en houdt daarmee de doorstroming op peil.

Woonbondalternatief

Het Woonbondalternatief houdt in dat verhuurders de ruimte krijgen om hun huurinkomsten jaarlijks met een procent extra boven inflatie te verhogen. Daarbij gaat het dus om de optelsom van alle huren van woningcorporaties, de zogenaamde huursom. De inkomsten die voortkomen uit het optrekken van de huur van vrijkomende woningen (huurharmonisatie) maken deel uit van dat ene procent. Doorgaans zorgt de huurharmonisatie voor een stijging van de huursom met gemiddeld 0,5 procent per jaar.

Prijs-kwaltiteitverhouding

Voor huurverhogingen geldt dat prijs en kwaliteit aan elkaar gerelateerd moeten zijn. Het woningwaarderingsstelsel (wws) vormt daarvoor het uitgangspunt, omdat het puntentotaal van een woning in het wws een maatstaf is voor de kwaliteit van een woning. Huurwoningen waarvan de huurprijs erg laag is ten opzichte van de maximumhuur, krijgen een wat grotere huurverhoging. Woningen met een huur dichtbij de maximaal toegestane huurprijs, krijgen een wat kleinere huurverhoging.

Verbetering binnen het wws

De Verenigingsraad van de Woonbond is bereid -onder voorwaarden- om de voorkeur van huurders meer tot uitdrukking te laten komen in het woningwaarderingsstelsel (het puntensysteem). Daarbij is het voorstel om punten voor de woonomgeving in het huidige wws te vervangen door een aantal punten gebaseerd op de relatieve WOZ-waarde per vierkante meter. Daarbij moet het totale aantal punten in het land als geheel, gelijk blijven aan het huidige aantal punten (zoals onlangs gebeurde bij invoegen van het energielabel in het wws).