Watersportverbond - KNWV

Heemskerk/Tentij winnen ook Ronde om Texel 2011

maandag 27 juni 2011

De kersverse Nederlandse kampioenen catamaranzeilen, Mischa Heemskerk (Roelofarendsveen) en Bastiaan Tentij (Den Haag), wonnen op zaterdag 25 juni 2001 ook de 34ste Ronde om Texel.

Die begon rond 13.30 uur op spectaculaire wijze met een voor-de-windse start, dus met de spinnakers op. En dit met een dikke windkracht vijf. Dit zorgde voor de nodige capsizes en aanvaringen, waardoor ook enkele favorieten vroegtijdig sneuvelde. Vervolgens werd de lage waterstand op het Wad de beslissende factor. Mitch en zoon Taylor Booth (AUS) pakten na 2 uur, 49 minuten en 52 seconden de line honours. Het beste mixed duo werd Chris Spoat en Georgina Burke uit Engeland. Er waren veel uitvallers. Van de 400 gestarte boten kwamen er slechts 147 door de finish. Overal strandden cats, maar persoonlijke ongevallen deden zich niet voor.

âWerken als een paardâ
Naast Heemskerk staat Bastiaan Tentij te glimmen. Hij wint voor het eerst in zijn sportieve carrière deze prestigieuze catamaranrace: âJa, dat is fantastisch. Het eerste jaar dat we samen voeren, werden we tweede. Om dan nu te winnen, is geweldig. Vooral in deze condities, echt prachtig. Het was hard werken, dus ik ben blij dat ik hier sta.â Met deze eindzege haalt het duo tevens nog een extra donatie op voor KWF Kankerbestrijding. Heemskerk: âIk kreeg vanochtend van Arjen Hofman, zeiler en plastisch chirurg, een sms dat hij 1.000 euro zou doneren als wij zouden winnen.

Mitch Booth terug naar zijn roots
Met de broers Bouscholte in hun kielzog, kwamen Mitch en Taylor Booth vanmiddag als eerste door de finish. Beide teams voeren op een standaard Nacra carbon 20. Glunderend doet vader en momenteel schipper van Team China in de America's Cup, Mitch Booth, verslag van zijn race rondom het eiland. 'Het is geweldig om dit samen met je zoon te doen. We hebben echt plezier samen. Dit is terug naar de roots van
catamaranzeilen. De Ronde om Texel is het hoogtepunt van de catsport. We hadden vijf jaar niet meer samen op dit soort boten gevaren. Om dan bij de eerste poging zo succesvol te zijn, maakt me blij." Ze kregen de line honours niet cadeau. 'Het was nogal chaotisch bij de start, omdat het zo hard woei en het pal voor de wind was. Daarna spreidde het veld zich meer en konden wij weglopen van de kleinere cats. Het was spannend tot aan de VC-boei op het Wad. Helaas liepen de twee koplopers, Xander Pols en Peter Vink, vrij hard aan de grond. Wij ook, maar wij kwamen er wat beter van af dan zij. Dat was het beslissende moment in de race. Daarna hebben we de rest achter ons gehouden." Al hielden de broers Hans en Ronald Bouscholte de vader/zoon combinatie wel scherp. Taylor Booth: 'Hij pushte ons de hele race en heeft ons echt aan het werk gezet. Petje af voor hem."

Tweede plekken
Coen de Koning (Hoorn) en Thijs Visser (Amersfoort) kwamen ruim een minuut na Heemskerk en Tentij als zevende over de lijn. Dat leverde het duo een tweede plaats overall op. De Koning: 'Net als iedereen hebben we last gehad van de ondiepte bij de VC boei. Ook wij raakten de grond. We hebben geprobeerd met opgetrokken zwaarden en roeren aan de wind te varen en dat ging moeilijk. Je moet daar een beetje handig mee omgaan. Toen zijn we nog opgeklommen van de vierde plaats naar de eerste van de F18's. Bij Oudeschild kwam Mischa ons voorbij aan de wind en die hebben we niet meer kunnen inhalen." Op line honours waren het dus de broers Hans en Ronald Bouscholte die als tweede binnen kwamen. Ronald Bouscholte: 'Het ging goed. Er was het hele traject veel wind en het was vooral spannend bij de VC boei aan de andere kant van het eiland. Iedereen liep daar met het zwaard aan de grond. Toen werd het afwachten wie als eerste weer water had en dus weer verder kon varen. Dat waren Mitch en wij. Wij lagen vervolgens een stuk voorop, maar uiteindelijk haalde Mitch ons toch weer in. Wij konden hem daarna niet meer voorbij varen."

Vleugeltest geslaagd
Ook al kwamen ze niet vooraan binnen, het experiment met het
vleugelzeil is volgens Herbert Dercksen toch geslaagd. 'Veelbelovend", aldus Dercksen. 'Het is allemaal nieuw, dus we moeten alles nog uitvinden, zeker onder deze omstandigheden. Eigenlijk leerden we gaandeweg de race hoe we overstag moesten gaan. Het is moeilijk om de boot weer op snelheid te krijgen als de wind even wegvalt uit het zeil. Maar we zijn er trots op dat we de eersten zijn die met een vleugelzeil rondom Texel zijn gevaren. Het zeil heeft zich goed gehouden en we zijn dik tevreden."

Favorieten vroegtijdig uitgeschakeld
Al voor de start moesten Carolijn Brouwer en Jeroen van Leeuwen (Scheveningen) afhaken met aanzienlijke schade aan hun 16-voet viper. Zij waren zowel op handicap als voor de mixed multihull klasse serieuze podiumkandidaten, maar werden door een Prindle 16 aangevaren. Hetzelfde overkwam de Britten William Sunnucks en Oliver Egan met hun M20 Vampire. Deze favorieten voor de line honours moesten eveneens onverrichter zaken terugkeren. Olympisch zeilster Renee Groeneveld overleefde haar vuurdoop op de catamaran niet en sloeg nagenoeg precies op het startschot en op de startlijn over de kop. 'Het was een beetje te veel van het goede voor een eerste keer. Maar ik heb er wel een nieuwe hobby bij.'

Top drie op line honours:

1. AUS- Booth/Booth

2. NED- Bouscholte/Bouscholte

3. NED- Pols/Larsen

Top drie op handicap:

1. NED- heemskerk/Tentij

2. Ned- De Koning/ Visser

3. AUS- Booth/Booth

Fotograaf: Thom Touw