Rechtbank Amsterdam


Geen rechterlijk verbod op staking openbaar vervoer

Amsterdam , 27-6-2011

De voorzieningenrechter te Amsterdam heeft vandaag uitspraak gedaan in kort geding in de zaken aangespannen door GVB EXPLOITATIE B.V. en HTM Personenvervoer N.V. tegen een aantal vakbonden. Inzet van het kort geding was om de aangekondigde staking in het openbaar vervoer aanstaande woensdag 29 juni 2011 te verbieden. De gevraagde voorzieningen worden afgewezen.

In dit kort geding staan twee vragen centraal.

Ten eerste de vraag of de geplande staking valt onder het stakingsrecht zoals neergelegd in artikel 6 van het Europees Sociaal Handvest. De voorzieningenrechter heeft deze vraag bevestigend beantwoord. Het bijzondere van deze staking is dat die zich weliswaar richt tegen de bezuinigingplannen van het kabinet, maar dat de werkgevers erdoor worden getroffen. Toch vallen dergelijke stakingen onder omstandigheden onder het stakingsrecht. Dat is ook hier het geval. Het is immers voldoende aannemelijk dat de kabinetsplannen aanzienlijke gevolgen hebben voor de werkgelegenheid, zodat het de onderhandelingspositie van de werknemersbonden in het komende overleg over collectieve arbeidsvoorwaarden ernstig zal verzwaren.

De tweede vraag die aan de orde is, betreft de proportionaliteit van de staking. Naar het oordeel van de voorzieningenrechter is de door de werkgevers geleden schade en de overlast voor derden nog niet op het punt is gekomen dat de staking daarom onrechtmatig is. Daarbij heeft de voorzieningenrechter betrokken de omstandigheid dat op de voor de staking gekozen dag alternatieven voor de kabinetsplannen aan de Tweede Kamer zullen worden gepresenteerd, en tevens dat sprake is van -tevoren aangekondigde- kortdurende acties buiten de spits. Niet aannemelijk is dat deze zullen leiden tot ontwrichting van de maatschappij.

De aangekondigde staking op 29 juni aanstaande wordt dus niet verboden. Uitspraken:BQ9450