Twynstra Gudde


`Leiders in de wijkaanpak' bepleiten doorstart

27 jun 2011

Wijkaanpak van morgen lukt alleen sámen
Het netwerk `Leiders in de wijkaanpak'* van gemeenten en corporaties, geïnitieerd en gefaciliteerd door Twynstra Gudde, heeft het manifest `Wijkgericht werken als gezamenlijke inspanning!' gepubliceerd. Naast een analyse van de huidige situatie van de wijkaanpak en het benoemen van vier katalysatoren om met wijkgericht werken een doorstart te maken, wil het manifest een pleidooi zijn aan gemeenten en corporaties om elkaar nóg meer op te zoeken en de wijkaanpak van morgen in gezamenlijkheid vorm te geven. Alleen dan heeft zo'n aanpak kans van slagen.

Voor de wijkaanpak - de wijkgerichte aanpak van maatschappelijke kwesties - is 2011 zogezegd het jaar van de waarheid. Wat in 2007 een krachtige impuls van de overheid kreeg, bijvoorbeeld met het programmaministerie Wonen, Wijken en Integratie, krijgt nu geen grote stimulansen meer. Samen met bezuinigingen bij gemeenten en de krappe financiële positie van veel woningcorporaties maakt dat de toekomst voor de wijkaanpak onzeker.

Kansen pakken
Het netwerk `Leiders in de wijkaanpak' van gemeenten en corporaties, geïnitieerd en gefaciliteerd door Twynstra Gudde adviseurs en managers, boog zich over de vraag `hoe nu verder?' Kern van hun inzet is: "Wij willen niet bij de pakken gaan neerzitten, maar waar mogelijk juist de kansen pakken. We zoeken heel realistisch aansluiting bij het kabinetsbeleid om in de wijken ruimte te bieden aan de eigen kracht van bewoners en deze bewoners en hun initiatieven te ondersteunen." Over twee dingen zijn de `Leiders in de wijkaanpak' het zeker eens: de wijkgerichte aanpak moet doorgaan! En, wijkgericht werken lukt alleen als we het aanpakken als een gezamenlijke inspanning.

Vier aanjagers
Kernvraag is enerzijds hoe het goede van de wijkaanpak te behouden - samenwerkingsverbanden, nieuwe en succesvolle projecten, en de organisatievormen van wijkgericht werken - anderzijds hoe met minder geld de wijkaanpak voort te zetten. `Leiders in de wijkaanpak' noemen daarvoor vier katalysatoren, aanjagers:

1. Woningcorporaties en gemeenten moeten zich gezamenlijk, met bewoners, heroriënteren op de nieuwe realiteit onder het kabinet-Rutte.


2. Staan de neuzen weer dezelfde kant op, dan is de tweede stap het gezamenlijk doorpakken op wijkgericht werken. Want er is al veel in gang gezet.

3. De belangen en de betrokkenheid van de wijkbewoners zijn bij dit alles van doorslaggevend belang. Er moet nog meer een beroep worden gedaan op de eigen kracht van bewoners.

4. Ten slotte staat of valt de toekomst van de wijkaanpak met het werk en de kwaliteit van de medewerkers zelf in de wijken. Zij zijn het die de nodige stappen moeten realiseren.

Pleidooi voor samen optrekken
Met het benoemen van de katalysatoren willen de `Leiders in de wijkaanpak' vooral focussen op de onderlinge samenwerking tussen alle stakeholders: gemeenten, woningcorporaties, ondernemers, zorg en welzijn én bovenal bewoners. Hun manifest `Wijkgericht werken als gezamenlijke inspanning!' is tevens bedoeld als pleidooi richting gemeenten en corporaties om elkaar nóg meer op te zoeken en de wijkaanpak van morgen in gezamenlijkheid vorm te geven. Uiteraard door daar zoveel mogelijk andere partijen bij te betrekken en ruimte te laten voor de eigen kracht van de wijkbewoners.

De tekst van het manifest `Wijkgericht werken als gezamenlijke inspanning!' is tot stand gekomen in het netwerk `Leiders in de wijkaanpak' van gemeenten en corporaties, geïnitieerd en gefaciliteerd door Twynstra Gudde adviseurs en managers. Een samenvatting van het manifest en de vier genoemde katalysatoren kunt u deze week dagelijks in afleveringen lezen op de website van CorporatieNL.


* Deelnemers netwerk `Leiders in de wijkaanpak'
* Combiwel Groep

* De Alliantie Eemvallei

* Mitros Wonen Utrecht

* Pré Wonen

* Woonbron

* Woonstad Rotterdam

* Ymere


* Gemeente Amsterdam

* Gemeente Arnhem

* Gemeente Den Haag

* Gemeente Purmerend

* Gemeente Rotterdam

* Gemeente Utrecht

Contact

`Leiders in de wijkaanpak' bepleiten doorstart Anneliese Pijnaker Tel: 06 20603010
ln.gt@kbe