Registratielijst voorkomt organisatiehoppen plegers seksueel misbruik

Persbericht van MOVISIE

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) gaat akkoord met een registratiesysteem voor leden van vrijwilligersorganisaties die gesanctioneerd zijn wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag. Daarmee kunnen organisaties voorkomen dat mensen van de ene naar de andere organisatie overstappen, wanneer ze betrapt worden op seksueel misbruik.

Om te voorkomen dat er allerlei informele lijsten de ronde gaan doen, zijn strakke afspraken gemaakt over de manier waarop met deze landelijke lijst wordt omgegaan. Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft gekeken naar de manier waarop mensen op de lijst worden gezet, hoe de lijst beheerd wordt en hoe de toegang ertoe beperkt is tot specifieke functionarissen binnen deelnemende organisaties. Het CBP heeft op basis daarvan een verklaring van 'geen bezwaar' afgegeven. Daarmee kan de lijst ook wettelijk van start.

Tuchtrecht
Deze specifieke lijst voor vrijwilligersorganisaties is nodig, omdat in een goed gesprek met een potentiële vrijwilliger eerder misbruik niet aan de orde zal komen. De Verklaring Omtrent Gedrag heeft alleen betrekking op strafrechtelijke zaken. Het vrijwilligersveld heeft echter een gedragscode opgesteld, waarin ook gedrag dat over de grenzen van kinderen heen gaat of dat misbruik op een later moment makkelijker maakt wordt gesanctioneerd. Overtreders van de gedragscode kunnen via het tuchtrecht een sanctie krijgen, die kan lopen van een berisping tot royement. Op de registratielijst wordt de sanctie geregistreerd en de persoon die de sanctie heeft gekregen. Organisaties die gebruik willen maken van de registratielijst zijn aan een aantal verplichtingen verbonden, gedragscodes, statuten en tuchtreglementen moeten op orde zijn. Pas dan krijgen ze inzicht in de lijst en kunnen ze toetsen of nieuwe vrijwilligers elders een sanctie is opgelegd. Marco van Westerlaak van Vereniging NOV: " Preventie is beter dan bestraffen en registreren. Toch was het beeld van een 'organisatiehoppende' misbruiker voor ons echt onaanvaardbaar. Nu kunnen we daar eindelijk iets aan doen."

In veilige handen
Vanuit het project 'In veilige handen' zijn de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV), Scouting Nederland, NOC NSF en MOVISIE al een aantal jaren bezig met het scheppen van een veilige omgeving voor kinderen. Op www.inveiligehanden.nl zijn een toolkit, stappenplannen en modellen te vinden. Fred Teeven, de staatssecretaris van het ministerie van Veiligheid en Justitie, ziet het belang van het onderwerp en verleent zijn steun aan het implementeren en opstarten van de registratielijst en het tuchtrecht.

*

Links:
http://www.inveiligehanden.nl



Razende Robot Reporter