Politie Gelderland-Zuid

4 invorderingen rijbewijs van motorrijders bij controles

Nijmegen / regio, 27-06-2011 o Ook zondag hield het team Verkeershandhaving omvangrijke verkeerscontroles, met name gericht op motorrijders terugkomend van de TT. Vanaf 13.00 uur werd grotendeels met onopvallende surveillancemiddelen gecontroleerd in de omgeving van Nijmegen en de A73. Gelet werd op (extreem) gevaarlijk en onveilig rijgedrag.

In totaal vorderde de politie zes rijbewijzen in van bestuurders die op grove wijze de maximum snelheid overschreden, met meer dan 50 kilometer per uur te hard. Vier overtreders werden betrapt door de onopvallende videosurveillanceauto, waaronder drie motorrijders. Eén kwam vanaf de TT in Assen en vertelde aan de agenten dat hij dacht 'eindelijk ver genoeg van de TT weg te zijn en ruimte te hebben om meer gas te kunnen geven'. Ook kreeg de man een boete voor het rechts inhalen. De videoauto was vooral actief op de A73 richting zuiden. Ook met de lasergun is op snelheid gecontroleerd, onder andere op de N325 bij Lent. Daar vorderden politieagenten twee rijbewijzen in, waaronder van een motorrijder.

Er werden ook zes processen-verbaal uitgereikt aan automobilisten vanwege iets minder hoge, maar nog steeds forse snelheidsovertredingen. Door middel van volgen werden hun overtredingen geconstateerd; boetes waren er voor meer dan 30 km te hard rijden.

Overige bekeuringen
Ook op ander verkeersonveilig rijgedrag werd gelet. De agenten troffen zes bromfietsers aan zonder helm, deze bestuurders kregen daarvoor een bon. Vijf personen kregen een proces-verbaal omdat zij zonder rijbewijs op een bromfiets reden. Eén bromfietser reed op de weg in plaats van het daarvoor aangewezen fietspad, twee reden zonder remmen en eentje negeerde een stopteken van de politie. Tot slot reed een bestuurder over de verdrijvingsvlakken, bleek een bestuurder nog een vonnis open te hebben staan en zaten twee kinderen voorin de auto met maar 1 gordel om; de politieagent heeft de bestuurder de gevaarzetting bij hard remmen of een ongeval uitgelegd.

De controles, die behalve in de omgeving van Nijmegen ook plaats vonden in onder andere Zoelmond, Geldermalsen, Neerijnen, Tiel en Altforst, duurden tot ongeveer 22.00 uur zondagavond.

Voortgang Gelderse verkeersweek
Het team Verkeershandhaving is tevreden met de inzet die zij gedurende het TT-weekend (vrijdag, zaterdag en zondag) heeft kunnen doen. Ongevallen met motorrijders in de regio deden zich niet voor. Vaak hielden motorrijders zich goed aan de verkeersregels, maar ondanks de waarschuwingen van intensieve politiecontroles viel er toch nog een behoorlijk aantal verbalen na onveilig rijgedrag.

De controles op motoren maakten in Gelderland deel uit van de Gelderse verkeersweek. De Verkeershandhavingsteams van de drie politiekorpsen in Gelderland vragen dan extra aandacht voor verkeersveiligheid. Dit gebeurt onder meer door verkeerscontroles op speerpunten die bekend staan als de grootste ongevalveroorzakers: rijden door rood, te hard rijden en rijden onder invloed. De week, waarin het gaat om bewustwording, duurt nog tot en met vrijdag. Dan is er een afsluiting in midden Gelderland met een ludieke actie.
(08)

Laatst gewijzigd 27-06-2011 10:40 | © Regio Gelderland-Zuid |